top of page
  • BAT Telegram
  • BAT LinkedIn
  • BAT Youtube
  • BAT Twitter
  • BAT Facebook
  • BAT Instagram

Afetlere ve Felaketlere Karşı Hazırlanmanız İçin Tavsiyemiz




Hazırlıkçılık maalesef harcama yapmanızı gerektirmektedir. Bilgi edinmek, harita almak, kitap almak, kamp malzemeleri almak, vs. belirli bir kaynak ayırmanızı gerektirir. En başta, bunlara itiraz edecekseniz temel bilgileri sosyal medya alanlarımızdan alın ve kendi başınıza çalışmalarınızı sürdürün. Biz sizin harcamalarınızı karşılayamayız ve ekonomik durumun sorumlusu da biz değiliz. Kimseyi bir şeyler yapması için zorlamıyoruz. Yaşam sizin yaşamınız. Kendinizi önemsiyorsanız hazırlıkları yapmanız gerekiyor. Bütün dünya tarihinin en kötü zamanında yaşıyorken hazırlığı bir kenara bırakıp dünyaya dalmak hiç akıllıca değildir. Herkes kendi tercihlerini yapacaktır. "Küreselciler suni afet yapıyor", "aslında yok öyle bir şey", vs. şeklinde insanı gaflete sürükleyen ve cahilce laflar edenlere kanar da kendinizi öylece bırakırsanız, neyin nasıl olduğunun değil ama sonuçlarının acı getirileri ile yüzleşirsiniz. Afetler ve felaketler yaşamın bir gerçekliği mi? Evet. İster yapay olsun, ister doğal olsun, ister doğaüstü olsun.. Oluyor mu? Oluyor. Dünyada gerçekte neler olup bittiğinin farkında bile olmayan sözde Küreselci tiplerin laflarına bakarsanız, ne Gölcük depreminden ve ne de Maraş depreminden hiçbir ders çıkartmamız gaflet dolu bir insan olarak afetlere hazırlıksız yakalanırsınız. Sonra o sözde Küreselci adamlara gidip laf bile söyleyemezsiniz. Onlar size şunu derler "biz size hazırlık yapmayın, tedbir almayın demedik.. Depremleri Küreselcilerin yapaya yollarla gerçekleştirdiğini söyledik". Biz, kendi teorilerimiz için pek çok delil ortaya koyduk. Ama sözde Küreselci karşıtları ve çakma komplo teorisyenleri hiçbir delil ortaya koymuyorlar. Sadece "öyle zannettikleri" şeyleri söyleyip geçiyorlar, insanların kafalarını karıştırıyorlar. Bizim 30 yıldır anlattıklarımızın binde birine bile vakıf olabilmiş değiller.


Pekçok insan sadece "en kötü ihtimalle evimde kötü zamanları karşılarım" diye düşünür. Ancak acil durum dolayısıyla tahliyeler olabileceğinin, aylarca sürebilecek ve evlerden çıkartmayacak OHAL'in ilan edilebileceğinin (evde yaşanamaz olur), kanun dışı durumların artıp yerleşim yerlerinin güvensiz olabileceğinin farkında değildir. Yani sizi, evinizi terk etmeye zorlayacak pek çok koşul da oluşabilir. Tedbirli olmazsanız ne yapacağınızı bilemezsiniz.


1. Aşama: Bilgi ve Harita Temini


Haritaları ve alan tespiti çalışmalarını yapabiliyorsanız siz yapın. Zor zamanlarda işinize çok yarayacak hayati bilgileri toplayın. Bunlar sıradan, bilindik, genelgeçer bilgiler değildir. Hazırlıkçıların, Hayatta Kalma (Surviving) ve Sivil Savunma uzmanlarının geçen 150 yıl içerisinde geliştirdikleri bilgilerdir, tecrübelerdir. Kendiniz bu çalışmaları yapamıyorsanız da yapan kişilerden ve topluluklardan edinin. Türk Hazırlıkçılar Topluluğu olarak biz de bu çalışmaları yaptık ve yapıyoruz. Dünya'nın 44 farklı ülkesi için çalışmalarımız bulunuyor. Bu çalışmalar herkese açık değildir. Öncelikle gerekli şartları karşılamanız gerekir. Onun için de bizimle iletişim kurmalısınız.


a. Güvenli Alanları Tespit ve Haritalama Çalışması

b. Kişisel Acil Durum Hareket Planı Çalışması

c. Topluluk Acil Durum Hareket Planı Çalışması

ç. Hareket İçin Zamanlama Çalışması

d. Zor Şartlarda Hayatta Kalma İçin Bilgiler (Surviving, Bushcraft, Doğada Yaşam, vs.)

e. Kıyı Şehirleri İçin Su Basması / Yükselmesi Haritaları

f. Afetlere ve Felaketlere Karşı Kurtuluş Rehberi Kitabı


2. Aşama: Kamp Malzemeleri Alma


Bu aşama, sizin kendinize bağlıdır ve neyi ne kadar isterseniz yapabilirsiniz. Bu aşamada belirli malzemeleri almanız gerekiyor. Birçok ekstra malzemeyi dahil edebilirsiniz. Orası size kalmıştır.


a. Temel kamp malzemeleri (4 mevsim çadır, mat, uyku tulumu, vs.)

b. Kamp mutfak malzemeleri

c. Su arıtma malzemeleri

ç. Seyyar elektrik üretme

d. Polar battaniyeler

e. Çok amaçlı el aletleri

f. Balta ve kamp bıçakları

g. Kamp çantası

ğ. Önemli evraklarınız

h. Ateş yakma araçları

ı. İletişim araçları (telsiz gibi)

i. İlkyardım ve sağlık malzemeleri


3. Aşama: Kendini Koruma Aletleri


Bu aşamada kendinizi koruma amaçlı bazı aletleri edinebilirsiniz. Kaotik zamanlarda kendi kendinizi korumanız gerekecektir.


a. Silah

b. Av tüfeği


4. Aşama: Yiyecek Hazırlama


Bu aşamada zorlu zamanlarda kullanabileceğiniz yiyecek stokunuzu oluşturacaksınız. Bunu 2 türlü yapabilirsiniz;


a. Dönemlik stok: 1, 2, 3 aylık dönemler halinde

b. Yıllık stok: 1 yıllık yiyeceğinizi tek seferde


Ne gibi yiyecekler olmalı:


a. Evde yapılmış konserveler

b. Ev eriştesi ve makarnası

c. Evde yapılmış hamur işleri

ç. Belli bağlı doğal gıda ürünleri


Ayrıca mutlaka "ata tohumları" biriktirin.


5. Aşama: Topluluğa Dahil Olma


Tek başınıza veya ailenizle değil de güvenilir insanlarla topluluk halinde zorlu zaman mücadelesi vermek istiyorsanız; Hazırlıkçı Toplulukları ve Acil Durum Kamp Organizasyonları sizin için olabilir. Örneğin; Türkütopya Obaları gibi..


Websitelerimizden gerekli bilgileri edindikten sonra bizimle iletişim kurabilirsiniz:


 
 
 

Comments


BAT

Herhangi bir medya sorgusu veya işbirliği için lütfen Yardımcı Ertuğrul Yılmaz ile iletişime geçin:

Türkiye ve Uluslararası İletişim

© 2023 Bülent Abdullah Turgut (BAT) tarafından hazırlanmıştır.

bottom of page