Hazırlıkçılık aslında yıllara yayılan bir çalışmadır ve yıllar içerisinde bilgi, malzeme, plan aşamaları halledilir. İşini son ana bırakanlar için elbette ki bu işler zordur. Zira birçok şeyi aynı anda ve kısa sürede yapmak hem pahalıya mal olur ve hem de insanı yorar.
Eğer ki Ahir Zamanın kötü olaylarına hazırlanmak istiyorsanız vakit kaybetmeden başlamalısınız. Zira zaman içerisinde bu konuda kendinizi geliştirebilirsiniz. Bu konuları takıntı yapmadan ama umursamazlık ta yapmadan haftanın belirli günlerinde araştırma, malzeme tedariği, bilgi edinme, bu konuda çalışma yapanların bildiklerini öğrenme, bilgi öğrenmek için iletişim kurma gibi faaliyetleri belirli günlere veya ayın belirli haftalarına yayarak sürdürmelisiniz.
Yaşam sizin mazeretlerinizi ve bahanelerinizi dinlemez, başkaları da dinlemez. O yüzden neyi ne kadar ve nasıl yapabileceğinize odaklanın. İstemiyorsanız veya yapamıyorsanız da başkalarına dert yanmayın. Bırakın onlar hazırlık yapsın. Belki zor zamanlarda onlardan bir fayda görürsünüz. İnsanları demoralize etmeyin.
Eğer Ölüm Vakti Gelmemişse Hazırlık Yapanların Başarı Oranları
Bilgi + Plan + Malzeme = % 90+
Bilgi + Plan = % 70+
Bilgi = % 50+
Bilgi + Malzeme = % 60+
Plan + Malzeme = % 40+
Malzeme = % 30+
I. Amaç
A. Temel Amaçlar
1. Afetlerden ve Felaketlerden Korunma
2. Şebekeden Kopuk Yaşam
3. Güvenebileceğin İnsanlarla Dayanışma
4. Olağandışı Koşullara Direnç ve Adaptasyon
B. İkincil Amaçlar
1. Deşarj Olma
2. Sosyalleşme
II. Ana Konular: Hazırlık ve hareket aşamalarında ilgilenilen temel konular;
1. Güvenlik
2. Yiyecek ve Su
3. Barınma
4. Araç ve Gereç Yapma Aletleri
5. Kamp Malzemeleri
6. Bilgi ve Plan
7. Kafa Yapısını Geliştirme ve Psikolojik Direnç
III. Hazırlığınızı Yapabileceğiniz Farklı Koşullar
1. Standart İklim ve Çevre Koşullarına Göre Hazırlık
2. Olağandışı İklim ve Çevre Koşullarına Göre Hazırlık
IV. Hazırlık Yapmaya İlk Adım
1. Bilgiye Sahip Olma: Güvenli Alan Araştırmaları ve Analizleri, Güvenli Alan Belirleme ve Haritalar, Doğada Hayatta Kalma (Surviving), Yerleşim Yerinde Hayatta Kalma (Urban Surviving), Bahçecilik, IFAK ve İlkyardım, Doğada Sağlıklı Yaşam, Geleneksel Şifa, Çeşitli Konularda Haritalar, Bushcraft, Woodcraft, Blacksmithing (Demircilik), Avcılık, vs.
2. Kampçılık Hazırlıkları: Kamp Malzemeleri Alma, Doğada Sığınak Yapmayı Öğrenme, Kampçılık Bilgileri Öğrenme, Doğada Yaşamda Kalmanın Püf Noktalarını Öğrenme, Doğada Araç ve Gereç Yapmayı Öğrenme, Doğada Tuzak Kurmayı Öğrenme, Gözlem Yapmayı Öğrenme, İklim Şartlarını Okumayı Öğrenme, vs.
a. Kendi Başına Hareket Üzerine Kamçılık: Aile fertleriyle kendi başına hareket etmek isteyenler vardır. Bütün iş birkaç kişi üzerine yıkıldığı için demoralize olma, işten kaytarma, işleri zamanında yapmama, yapılması gereken görevlerin eksik kalması veya hiç yapılamaması gibi durumlar ortaya çıkabilmektedir. Özellikle büyük ve kaotik afetler ve felaketler göz önüne alınırsa bu tip bir girişimin size çok fazla fayda sağlamayacağı aşikardır. 7-8 farklı görevin aynı anda yapılması gerektiği bir zamanda bine bölünebilecekseniz o başka..
b. Toplulukla Birlikte Hareket Üzerine Kampçılık: 10 katılımcı ve onların yanındaki 100 kadar paydaş kampçı ile birlikte görev dağılımı yapılmış bir oba / kamp organizasyonunda yer aldığınızda günlük görevler çok daha rahat yapılır, sağlığı iyi olmayan veya güçsüz durumda olanlar korunur, birlik içerisinde çok daha sağlıklı bir toplum hayatı yaşanabilir. Türkütopya Obaları ile biz bunun altyapısını oluşturduk.
3. Plan Yapma ve Organize Olma: Plan yapma ve organize olma konusunda bize ait yayınlar size yardımcı olmaktadır. Hatta kendi planını yapamayanlar için "Şehirlerden Kaçış" çalışmaları da kişisel seviyede yapılmaktadır.
4. Topluluklara Katılma: Hazırlıkçılık (Preppers) üzerine topluluklara katılmak size bilgi yönünden avantaj sağlar. Ancak insanlar bilgilerini ve tecrübelerini geliştirmek yerine kavga etmeye, birbirini demoralize etmeye, ellerindeki her şeyi ortaya saçıp ilgisiz kişilerin ve hatta küreselcilerin o bilgilere kolayca erişimini sağlamaya pek meraklı olduğu için ülkemizde bu alanda verimli bir çalışma yapmak mümkün değildir. Biz de "son ana kadar insanların birbirleriyle iletişim kurmaması" ve "bizden alınan bilgilerin ve dokümanların asla başkalarıyla, iletişim yoluyla veya sosyal medyada paylaşılmaması" ile ilgili kurallar koyduk. Yani herkes elindekilere sonuna kadar sahip çıkmalıdır. Maalesef insanımız her şeyini orta yere saçmaya meraklı olduğu için son derece umursamaz ve keyfi davranabiliyor.
Comments