top of page
turkiye-oba-katilimcisi.jpeg

OBALAR İÇİN
GENEL
BİLGİLER

TÜRKÜTOPYA OBALARI HAKKINDA

1 Ocak 2024 itibariyle bütün çalışmalarımızla ve obalarla Avrupa Yardımcılarım ilgilenecektir. Katılım çok külfetli hale gelecektir. 

Öncelikli olarak Ertuğrul Bey ile görüşebilirsiniz. Ancak kendisinin vakti yoksa ve sitelerimizdeki yazıları okuduğunuz halde sormak istediğiniz sorular varsa sosyal medya alanlarından Bülent Abdullah Turgut ile iletişime geçip telefon numarasını isteyebilirsiniz. Haftaiçi 14:00 - 17:00 ve Cumartesi 14:00 - 16:00 saatleri arasında  kendisini arayıp görüşebilirsiniz.  

Vaktimiz kısıtlı olduğu için bütün konuları en başından anlatmamız söz konusu değildir. Sitelerimizdeki yayınları okuyarak bilgilerinizi artırabillirsiniz. Bunun ardından aşağıdaki bilgileri bulentturgut@mail.ru e-posta adresine göndermeniz gerekmektedir:

A. Genel Bilgileriniz:

1. Hangi oba türüne katılmak istediğinizi (Örn. Türküyopya Obaları)

2. Hangi şehirdeki obaya veya obalara katılmak istediğinizi (Örn. Akdeniz Bölgesi: A1 Obası (Doğu) - Mersin - Örn., Türkiye Obaları Sayfasının aşağısında obaların bulunduğu şehirler listesini görebilirsiniz) (İlave bilgi: L4 veya L6 obalarından birisine biz sizi yerleştireceğiz, L4-L6 diye seçim yapmanıza gerek yoktur)

3. Kaç kişiyi yanınızda getirmek istediğinizi (Örn. Ben ve yanımda 4 kişi)

B. Özel Bilgileriniz:

1. İsminiz ve Soyisminiz

2. Nerede Yaşadığınız

3. Bir adet yüzünüzün net göründüğü fotoğrafınız (kimlik için, özçekim de olabilir)

4. Telefon Numaranız

5. E-Posta Adresiniz

C. Paydaş Bilgileriniz: Kimlikler için; yanınızda getireceğiniz kişilerin her birisine ait bilgiler ve resim..

1. Kişinin İsmi ve Soyismi

2. Yaşadığı Şehir

3. Telefon Numarası (Dilerseniz sizin telefon numaranız da yazılabilir)

4. E-posta Adresi (Dilerseniz sizin e-posta adresiniz de yazılabilir)

5. Yüzünün Net Görüneceği ve Kişinin İsim-Soyisim Bilgisinin İlişkilendirildiği Bilgi Olan Resim (kimlik için, özçekim de olabilir)

Uyarılar:

1. Dokümanları ve kimlikleri 2 veya 3 seferde en geç 1 hafta içerisinde size e-posta yoluyla göndereceğiz. Lütfen e-postanızın SPAM klasörünü de kontrol ediniz.

2. En geç 15 gün içerisinde dokümanlarınızı ve kimliklerinizi en az 2-3 yere kaydetmeniz gerekiyor. Bağlantıları belirli bir zaman sonra siliniyor. "Ben kaydetmeyi unutmuşum", "telefonum bozuldu", "kaydetmiştim ama kayboldu" vs. şeklinde sorunlarla gelmeyiniz. Tedbirinizi en baştan almanız gerekmektedir. Dokümanlar zaman zaman arşive kaldırılıyor. Oradan bulup çıkartmak ve internete yedinden yükleyip size bağlantı vermek zor iştir.

 

a. Yandex Disk'te bir hesap açın ve oraya kaydedin. Size göndereceğimiz bağlantılar üzerinden direkt olarak kendi Yandex Disk hesabınızın alanına kaydedebilirsiniz.

b. OTC özellikli bir Flash Bellek alarak ona kaydedin. OTC özellikle Flash Bellek telefona da bağlanabilmektedir. Bir bellek almadan önce telefonunuzla uyumlu olup olmadığını satıcısına sormanız gerekiyor.

c. Cep telefonu, tablet, bilgisayar gibi bir cihaza kaydedin.

3. Dokümanlardan ve kimliklerden istediklerinizi yazıcı çıktısı alarak dosyanızda saklayabilirsiniz. Başkalarıyla paylaşmayın.

4. Cihazınızın kullanımı, size gönderilen bağlantılardan dokümanları indirme, cihaz arızaları gibi konularda lütfen bize soru sormayınız. Gönderdiğimiz bağlantıların sitesi bizde Türkçe görünmektedir. Sizde başka bir dilde görünüyorsa cihazınızdaki ayarlarda bir sorun var demektir. Yandex Arama Motoruna (www.yandex.com.tr) sorununuzu veya ihtiyacınızı yazarak bilgi edinebilirsiniz.

Neden hazırlık yapıyoruz?

Aslında ninelerimiz ve annelerimiz en iyi Hazırlıkçılardır. Türk kadınları yüzyıllardır kış için erzak hazırlar. Kış zorlu bir zamandır ve her zaman tüketilmek istenebilecek sebzeye ve meyveye ulaşmak çok zordur. Ayrıca bir sonraki tarımsal üretim sezonu için toprağa gömülen tohumluk sebze ve meyve de olur. Atalık tohumları yerin 18 metre altında saklayan insanlar vardır. Savaş, kıtlık, iç karışıklık gibi durumlarda insanlar evlerine yiyecek, içecek ve günlük malzemelerden yığma ihtiyacı duyarlar. Bunların hepsi pasif Hazırlıkçılıktır. Yani olası ve genelde bilindik konular için yapılan hazırlıklardır. Bir çeşitli bilgi ve haber kaynaklarından, dünyadaki gelişmelerden, artan afetlerden pay biçerek kendisini ve ailesini korumak üzere çaba gösterenler vardır. Bunlar aktif Hazırlıkçılardır. Dünyada 100 milyondan fazla aktif Hazırlıkçı bulunmaktadır. Ülkemizde 2 milyon kadar aktif Hazırlıkçı vardır. Bunların çoğu kamp malzemeleri ve alet-edevat alarak çalışmalarını sürdürmektedirler. Ülkemizde 50000'den fazla varlıklı insanın son 3 yıl içerisinde yaptırdığı kişisel sığınakları bulunmaktadır. Türk Dünyası haricindeki Türklerden 15 milyon civarındaki kişi aktif Hazırlıkçı olarak çalışmalarını sürdürmektedir.

 

Hazırlıkçıları temelde sınıflandırırsak:

 

1. Sadece bilgi edinerek kendilerini geliştirenler

2. Hem bilgi edinip hem de kampçılık malzemeleri alanlar

3. Hem bilgi edinen, hem kamp malzemeleri alan, hem de savunma aletleri alanlar

 

Çalışmaları yaptıkları lokasyona göre Hazırlıkçıları sınıflandırırsak:

 

1. Şehir içi / kendi evinde hazırlık yapanlar  (Urban Preppers)

2. Kırsaldaki evinde hazırlık yapanlar

3. Topluluk kurarak hazırlık yapanlar

İnsanların Hazırlıkçı olmak üzere temelde çekinceleri şöyledir:

1. Küresel çapta Lockdown ya da Blackout meydana gelmesinden çekinme

2. Nibiru / Tarık Yıldızı gelişine karşı tedbir alma

3. Küresel ya da bölgesel çapta savaşlardan çekinme

4. İç karışıklıklardan ve kontrolün kaybedilmesinden çekinme

5. Apocalypse denilen Kıyamet öncesi kaotik ve yıkıcı döneme hazırlanma

6. Küresel ya da bölgesel ekonomik yıkımdan çekinme

Hazırlıkçı olmak ile ölümden korkuyor olmak arasında bir ilişki yoktur. Aksine, Hazırlıkçılar diğer insanlara göre çok daha cesur, pratik çözümler üretmeyi öğrenen, doğayla baş etme konusunda gayretli, kendini geliştiren, kendini yeni şeyler öğrenmeye açan insanlardır. Hazırlıkçılık ile takıntılı olma arasında da bir ilişki yoktur. Hiçbir ciddi Hazırlıkçı gününün 24 saatini Hazırlıkçılık ile ilgili konulara vermez. Aksine, yaşadıkları toplumu ve doğayı korumak, gözetmek, güzelleştirmek, bilinçlendirmek adına gayret gösteren insanlardır. Hazırlıkçılar kendi canlarını ve sevdiklerini olası kötü zamanlarda korumak için tedbir alan insanlardır.

 

Diyelim ki afet ve felaket olmadı. Her zaman hiçbir şey olmayacağı anlamına gelmez. Zira Türkiye Himalayalar-Alpler dağ silsilesi üzerinde ve bu dağların getirdiği sismik alan üzerinde bulunmaktadır. Yani büyük afetlerin olmaması imkansız. Türkiye 3 tarafı denizlerle kaplıdır ve denizlerden de afetler gelmeyeceğini garanti edemezsiniz. Türkiye'de pek çok volkan bulunuyor ve bunların patlamayacağını garanti edemezsiniz. Tedbir alıp hazırlıklı olmak akıllıca değil midir? Diyelim ki beklediğimiz afetler meydana gelmeye başladı. O zaman da alacağınız tedbirler sizin hayatta kalma şansınızı yükseltmiyor mu?

Afetlere ve Felaketlere hazırlık yapmaz ve tedbirinizi almazsanız:

a. Yaşam alanları ortadan kalkarsa yeni yerleşim alanını kendi başınıza kuramazsınız
b. İnsanlar ne yapacaklarını bilemezler, şaşkınlık içinde kalırsınız
c. Birlik anlayışı ile önceden organize olmakta geç kalınmıştır
ç. Birbirine güvenebilecek insanları bulamazsınız
d. Güvenli bir kamp alanı kuracak bilgiyi o vakitte elde edemezsiniz
e. Bulunduğunuz yerin diğer yerlere göre güvenli olup olmadığını bilemezsiniz
f. Afet geçtikten sonra güçbirliği edip yeni bir hayat kuracak yoldaşlar bulamazsınız
g. Başka yerlere göç etmek isteseniz de oraların güvenli olup olmadığını bilemezsiniz
ğ. Afetler ve Felaketler esnasında gerekli olacak hayati bilgilere erişemezsiniz. 

Biz kendimizi nasıl kurtaracağız?

1. Hazırlık yapacağız: Bilgi, Kamp Malzemeleri, Planlama, Analiz, Olasılıkları Değerlendirme. Bilgi, Analiz ve Olasılıkları Değerlendirme konularında biz 3 yıldır çalışmalar sürdürüyoruz. Pek çok doküman ve harita hazırladık.

2. Zamanlamayı gözeteceğiz: Afetlerin çoğunun gelişim süreci vardır. Süreçleri takip ederek tedbirli olacağız. Gerekiyorsa bina dışına ve gerekiyorsa şehir dışında güvenli alana çıkacağız.

a. Deprem olmadan önce İyonosfer'de ve Toprakta aşırı elektrik yüklenmeleri olur. Windy websitesi veya Windy uygulaması gibi bir uygulama ile bunları görebilirsiniz. Windy'nin nasıl kullanılacağını Yardım sayfasından öğrenebilirsiniz. Temel olarak "Hava Radarı" katmanını açmanızı tavsiye ederiz. Premium'a geçerseniz en az 3 günlük durum bildirimlerini üst üste katmanlara olarak gösterir. Böylece giderek artan tehlikeleri kırmızı tonda görürsünüz. Deprem, fırtına, ultraviyole yüklenmesi, sel, atmosferik iyon yüklenmeleri, vs. Ayrıca deprem olmadan önce havada elektriklenme (saçlarda statik elektrik gibi) ve gri bulut oluşumları olur.

b. Volkanik patlamalardan önce depremler oluşur ve volkanlardan su buharı çıkışı meydana gelir.

c. Nibiru meydana çıkmadan önce aşamaları vardır. Bunları anlattık. Nibiru sayhasının hemen ardından hazırlıklarımızı tamamlayacağız ve en geç Nibiru'nun meydana çıkmasından 1 hafta içerisinde güvenli alanlara geçeceğiz.

3. Birlik olabileceğimiz organizasyonlara katılacağız: Oba / kamp organizasyonu bu konuda en hesaplısı, en güvenlisi ve en kolay katılım olanıdır. Sığınak satın almaya veya yaptırmaya çalışsanız en ucuzu 100000 doların üzerindedir.
 

Obalara katılım neden önemli ve nelere dikkat etmek gerekli?

Standart ve herkesin katılabildiği obalardır. Oba yapısı bir tesis değildir, organizasyondur. Yani kötü ve kaotik afetler ve felaketler meydana gelmeden hemen önce veya geldikten sonra kamp çantaları ve eşyaları ile birlikte giderek canlarını muhafaza etmeleri üzerine düşünülmüştür. Tesis yapsaydık emlakçılığa veya müteahhitliğe gönderdi. Bir çok insan için fırsat oluşamazdı. Aklı başında, ferasetli, basiretli, imanlı, Ahir Zamanı anlayan, araştırmacı, sorgulayan insanlarımız için bir fırsat meydana getirdik. Türk ataları da onbinlerce yıl boyunca kaotik zamanları obalarda atlatabilmişlerdi.

1. Obalara katılım ömür boyu geçerlidir. Zaman kısıtlaması, aidat / yıllık, yenileme, vs. yoktur. Bir kere kayıt oluyorsunuz, sürekli geçerli oluyor. Siz ölüp gitseniz de çocuklarınız ve torunlarınız kimlikleri ile obalara gidebilirler.

2. Tek bir kayıt ile en çok 10 kişiye kadar yanınızda insan getirme hakkınız bulunuyor. İlkin tercih birinci dereceden akrabalardır. Sonra çok yakın dostlar. Ancak bu kişilere obalar hakkında bilgi ve harita vermemelisiniz.

3. Obalar hakkında internette ve gerçek yaşamda başkalarına bir şey bahsetmemeniz, obalarla ilgili dokümanları ve haritaları başkaları ile paylaşmamanız, oba alanına gitseniz dahi oba ile ilgili başkalarına bir şey söylememeniz gerekiyor. Bunu siz kişisel afet güvenliğiniz için yapıyorsunuz, herkesle paylaşırsanız bir anlamı kalmaz. Gaza gelip dahi başkalarına anlatmayın. Katılımınızı yapın, dokümanlarınızı ve haritalarınızı alın, onları dosyalayın ve unutun. Günü geldiğinde açar kullanırsınız.

4. Obalara katılanların birbirleriyle görüşmelerini onaylamıyoruz. Daha evvel 20'nin üzerinde deneme yaptık ama insanlar kavga ettiler, ayrıldılar, organizasyona küstüler. O yüzden katılımcılar obalara gittiklerinde birbirlerine zorunlu olarak katlanacaklardır. Ama rahat zamanlarında insanlar birbirlerini tolere edemiyorlar.

5. Güvenebileceğiniz karakterde insanlarla geleceğe doğru adım atacaksınız. Herkese güvenilemeyeceğini öğrenmiş olmalısınız. 

6. Tek başınıza veya aileniz ile birlikte kaotik zamanları atlatabilmeniz mümkün değildir. Zira insanları yönetme, güvenlik, keşif, yiyecek ve içecek bulma, sığınak yapma, ateş yakma, vs. pek çok günlük görevi tek başınıza veya ailenizle yerine getiremezsiniz. Oba yoldaşlarınızla görev bölüşümü yaparak işleri daha kolay halledebilirsiniz.

7. Obalara nasıl gideceğiniz ve ne zaman gideceğiniz size kalmıştır. Kaotik zaman anlayışı ve koşulları farklı şehirlerdeki farklı insanlara göre değişebilir. Herkesi deve kervanı gibi güdemeyiz. Sizin koşullarınız kötüleştiğinde kamp malzemelerinizi ve eşyalarınızı toplayıp oba alanlarına gidersiniz. Gittiğiniz yerlerde oba organizasyonundan, obanızın yerinden, "oba ve kamp" sözcüklerden, oba dokümanlarından, oba katılımınıza dair belgelerden ve bilgilerden başkalarına asla bahsetmeyin. Kendi güvenliğinizi tehlikeye atarsınız. Artık kimden ne zarar geleceğini bilemezsiniz. Ayrıca akrabalarınıza bile oba yapısından, yerinden, bilgilerinden bahsetmeyin. Obalara hangi yollardan en kısa sürede nasıl ulaşabileceğinize dair harita üzerinden çalışma yapmanız faydanıza olacaktır.

 

8. Oba alanlarına önceden gidip eşyaları oralara saklama ve oralara yiyecek stoklama gibi konulara biz sıcak bakmıyoruz. İnsanların eşelemediği yer yok. Sakladıklarınız bulunursa ne yapacaksınız?

 

9. Bizim söylediğimiz kurallara uymadan keyfince hareket etmekten dolayı sıkıntı çekerseniz biz herhangi bir sorumluluk almıyoruz. Bundan daha uygulanabilir "Afet Kişisel Acil Durum Organizasyonu" bulunmuyor. Davranışlarınızdan ve keyfi düşüncelerinizden dolayı sadece siz sorumlu olacaksınız. Biz sadece organizasyon yapıyoruz, insanların tutumlarını denetlemiyoruz ve yaşamlarına göre tedbirler geliştirmiyoruz.

10. Bütün şehirlerde oba alanları bulunmamaktadır. 10 ayrı katılımcı / 10 ayrı oba paketi alan getirirseniz şehrinizde sizin için bir oba organizasyonu yapabilirsiniz. Ancak bu mümkün değilse bizim belirttiğimiz şehirlerdeki oba alanlarından birini ya da birkaçını seçmek durumundasınız. Talebinize göre aşağıdakilerden birisine uygun paket size verilir:

a. Tek obaya katılım

b. Birden fazla obaya katılım

c. Bütün obalara katılım

SORMAK İSTEDİĞİNİZ SORU VARSA:

Sormak istediğiniz soru varsa direkt BAT'a bir e-posta gönderin, en kısa zamanda size bilgi ulaştırılacaktır. Sadece bilgi verme konusunda böyle yardımcı olunur. Katılmak istediğinizde ise telefonda karşılıklı görüşmek gerekmektedir: bulentturgut@mail.ru 

bottom of page