Not:
Gerçek mührü bulmak mesele. Gerçek mühür aslında "Sekiz Köşeli" idi ve cennetten getirildi. Ancak zamanla gerçek şekli unutuldu. Altı Köşeli, ve Sekiz Köşeli Yıldızlar Türk Sembolizmine aittir. Araplara ve Yahudilere sonradan geçmiştir.
İlk insan Adem Peygamber yeryüzüne gönderildiğinde kendisine Cebrail tarafından bir yüzük verilmişti. Bu yüzüğün üzerinde bulunan sembol, Türk ve Müslüman mimarisinde tarih boyunca birçok coğrafyada mimari süslemelerde sıklıkla kullanılan Sekiz Köşeli Yıldız'dı.[kaynak belirtilmeli] Yaklaşık 1000 yıl yaşadığı rivayet edilen Adem Peygamber vefat edince yüzük Cebrail tarafından yeniden geldiği yere cennete götürüldü.
Bilgi:
Mührü Süleyman asırlar önce indirilen bir mühürdür. Üzerindeki yazılar çok eski bir tarihe aittir ve bazı yazılar henüz resmi ve net olarak çözümlenmemiştir... Arap hocalar ve sahaflardan aldığımız bilgiye göre kısaca özetleyecek olursak, "EL ACELE" (ACELE ETMEK), "ES SEA-SEĞA" (SAAT), "EL VAHA" (ÇÖLLERİN SU BULUNAN KESİMLERİNDE TARIMA VE YAŞAMAYA ELVERİŞLİ BÖLGE), "ENHA ENHA ENHA" (BİTİR BİTİR BİTİR), "ALİM" (BİLEN) {ALLAH'IN İSİMLERİNDEN}, "VEDUD" (ÇOK ŞEFKATLİ) {ALLAH'IN İSİMLERİNDEN}, "KUN FE YEKUN" (OL DER VE OLUR), "HALIK" (YARATAN) {ALLAH'IN İSİMLERİNDEN}, "BASİR" (GÖREN) {ALLAH'IN İSİMLERİNDEN}, "SEMİ" (DİNLEYEN) {ALLAH'IN İSİMLERİNDENDİR}, ORTADA DA "BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM" (RAHMAN VE RAHİM OLAN ALLAH'IN ADIYLA) , ALTINDA "GIF" (DUR), "YA HEDA, YA KEFA (YETEN) {ALLAH'IN İSİMLERİNDEN}", "YA RAB, YA KUDDÜS" {ALLAH'IN İSİMLERİNDEN}, "YA SAMED" (BAKİ OLAN) {ALLAH'IN İSİMLERİNDEN}, "YA SEMİ" (İŞİTEN) {ALLAH'IN İSİMLERİNDEN}, "YA HA'Dİ, YA KAFİ" [ALLAH'IN İSİMLERİNDEN] ve ŞEMHAHİR yani SÜLEYMAN A.S IN TAHTININ 4 TARAFINDA YAZAN BERHETİYE ZIRHININ SON KELAMI ve SON OLARAK ARAPÇA RAKAMLAR İLE "150, 20, 236, 731, 302, 180, 11811, 113" yazmaktadır. Mührü Süleyman sırlarla dolu bir mühürdür, bazı âlimlerin ve hocaların sırlı kapıları açan bir anahtar olduğunu birçok defa söylediğine şahitlik ettik.
Detaylar:
Mühr-ü Süleyman
Mühr-i Süleyman (İbranice: חוֹתָם שְׁלֹמֹה, romanize: Khotam Şlomoh; Arapça: خاتم سليمان Khātam Sulaymān), Orta Çağ Yahudi geleneğinde, çeşitli İslam ve Batı okültizminde Kral Süleyman'a atfedilen mühür damgasıdır. Çoğunlukla pentagram veya heksagram şeklinde tasvir edilmiştir. Yahudiler arasında Davut'un Yıldızı olarak bilinir. Anadolu Selçuklu ile Osmanlı mimarisinde de kullanılmıştır.
Müslüman ve Türk mimarisinde çok eskiden bu yana süslemelerde kullanılmıştır. İki üçgenin oluşturduğu sembol, değişik zaman ve coğrafyalarda farklı kombinasyonlarda uygulanmıştır. Türkistan'ın Yesi şehrindeki Ahmet Yesevi türbesindeki sekiz köşeli yıldız ile Sivas Gök Medrese'nin kapısındaki sembol aynıyken yine Sivas Gökmedrese'nin minarelerindeki oyma süslemeler Mühr-i Süleyman'ın çeşitleridir.
Tarihçesi
İlk insan Adem Peygamber yeryüzüne gönderildiğinde kendisine Cebrail tarafından bir yüzük verilmişti. Bu yüzüğün üzerinde bulunan sembol, Türk ve Müslüman mimarisinde tarih boyunca birçok coğrafyada mimari süslemelerde sıklıkla kullanılan Sekiz Köşeli Yıldız'dı.[kaynak belirtilmeli] Yaklaşık 1000 yıl yaşadığı rivayet edilen Adem Peygamber vefat edince yüzük Cebrail tarafından yeniden geldiği yere cennete götürüldü.
Bir gün Cebrail Davud Peygamber'e geldi ve elindeki yüzükle birlikte 10 adet soru verdi. "Bu 10 soruyu çocuklarına sor ve içlerinden her kim soruların tamamına doğru cevap verirse yüzüğü ona ver," dedi. Bunun üzerine Davud Peygamber bir meydanda halkını topladı ve onların önünde çocuklarına Cebrail'in kendine getirdiği soruları sordu. Sırayla büyük oğlundan başlayarak çocuklarına soruları sordu. Çocuklardan hiç birisi sorulara doğru cevap veremediler. Son olarak çocuklardan en küçüğü Süleyman'ı çağırdı ve soruları ona da sormaya başladı. Süleyman sorulara bir bir doğru cevap verirken diğer taraftan her cevabıyla birlikte gülümsüyordu. Tüm sorulara doğru cevap veren Süleyman'ı, Davud Peygamber tebrik ettikten sonra kızdı ve "ciddi bir konuda halkın önünde neden ciddiyetten uzak davranıyor ve gülüyorsun" dedi. Süleyman ise, "babacığım özür dilerim, amacım sizi üzmek veya ciddiyetsizlik yapmak değildi ancak siz her soru sorduğunuzda şurada duran karınca bana cevapları söylüyordu ve ben de ona gülümsüyordum," dedi. Bunun üzerine Davud Peygamber kalktı ve yüzüğü oğluna verdi.[kaynak belirtilmeli]
Rivayet edilir ki, Süleyman Peygamber bu yüzüğün gücü sayesinde insanlar dışındaki varlıklara (cinlere, hayvanlara), tabiata ve nesnelere de hükmederdi. Hatta bir rivayette bu yüzüğün bir dönem cinler tarafından çalındığı ve Süleyman Peygamber'in gücünü ve hükmünü kaybettiği ve bu dönemde yeryüzünde birçok karmaşanın yaşandığı söylenir. Sonra Süleyman Peygamber tekrar yüzüğü ele geçirir ve hem gücünü kazanır hem de yeryüzündeki karmaşaya son verir.[kaynak belirtilmeli]
Ayrıca bu mührün şekline sahip olan yüzük, kolye, dövmeyi kullanan insanların kötücül varlıklardan korunduğu ve işlerinin sorunsuz ilerlediğine inanılır.
Davud'un Yıldızı
Masoretic text'in elde kalan son kopyasındaki haliyle, 1008 tarihli Leningrad Codex
Süleyman'ın Mührü
Yahudi kültüründe, Süleyman tarafından takılan sihirli bir mühür yüzüğünden bahsedilir. Kral Süleyman bu yüzükle cinleri ve hayvanları kontrol etmiştir. Yahudi kültüründe yine aynı şekilde Kral Davud'un kullandığı ve onu düşmanlarından koruyan sihirli bir kalkandan sözedilir.
Akademisyenler bir dönem 6 köşeli yıldızın (heksagram) Antik Mısır Medeniyeti'ne ait dini bir sembol veya kutsal bir emanet olabileceğini ve Süleyman döneminde veya sonrasında büyücülükle uğraşan Yahudiler tarafından Yahudiliğe adapte edilmiş olabileceğini ileri sürmüşlerdir. Bununla beraber bu iddiayı destekler yeterli kanıta MÖ Mısır'daki dini faaliyetlere ait belgelerde rastlanmamıştır. Örneğin Helen Gnostikleri ve Mısırlılar nazarlıklarında "pentalpha" gibi 5 köşeli yıldızları (pentagram) kullanmışlardır ancak heksagram kullanmamışlardır. Papirüslerde de heksagrama rastlanmaz.
Davud'un Kalkanı'ndan bahseden en eski Yahudi edebi kaynağı 12. yy ortalarında Judah Hadassi tarafından yazılan ve muska içinde yedi Kalkan gösteren Eshkol Ha-Kofer'dir. Açıkça görülüyor ki Davud'un Kalkanı, resmi Yahudi metinlerine girmeden önce muskalarda yer alıyordu.
Davud'un Kalkanı, Toledolu İspanyol rabbi Yosef bar Yehuda'ya ait 1307 tarihli bir Tanah'ta süsleme olarak kullanılmıştır.
heksagramın Sinagoglarda kullanımı belki de mezuzalarla ilgilidir. İlk başta heksagram sinagoglarda mimari bir süsleme olarak kullanılmış olabilir. Örneğin Brandenburg ve Stendal Katedrallerinde ve Hannover'deki Marktkirche Kilisesi'nde heksagram süsleme amaçlı kullanılmıştır. Tell Hum'daki antik sinagogda da benzer şekilde bir pentagram süslemesi vardır.
Comments