Haber 1: Pakistan’da buzul göl eridi, köprü yıkıldı
Pakistan’da buzul gölün erimesi sonucu oluşan sel, bir köprüyü yıktı....
Olay, Gilgit-Baltistan eyaletinin Hunza bölgesindeki Karakurum Otoyolu üzerindeki Hassanabad Köprüsünde meydana geldi.
Pakistan medyasına göre buzul gölünün taşması sonucu yaşanan selde yıkıldı. Şişpar buzulundaki bir buzul göl, sıcaklık nedeniyle erimeye başladı ve sele neden oldu.
Sel sularının yatağında bulunan köprü, akıntılar nedeniyle çökmeye başladı ve yıkıldı.
Yetkililer, köprünün acil olarak restorasyona alınacağını, şimdilik geçici bir köprü inşa edileceğini söyledi.
İklim Değişikliği Bakanlığı, birkaç gün önce yüksek sıcaklıklar nedeniyle oluşabilecek olumsuzluklar konusunda uyarıda bulunmuştu. (İLKHA)
https://www.odakhaber.com/haber/10192369/pakistanda-buzul-gol-eridi-kopru-yikildi
Haber 2: Pakistan: Buzul Erimesi Milyonları Tehdit Ediyor
Pakistan’ın dağlık Hunca Bölgesi’ndeki sel suları geçen ayın sonundan bu yana hızla yükseliyor ve Şişper buzulundan su taşıyorlar. Hasanabad kasabasının sakinleri, arazinin aşındığını ve evlere 3 metreye kadar yaklaştığını söylüyor. Eriyen buzuldan kaynaklanan ve büyük kayalar taşıyan selden, yakınlardaki bazı uzun ağaçları yıktığı için yerliler tahliye edildi. Seller, sulama ve hidroelektrik sistemlerine zarar verdi ve evleri hasara uğrattı. Bu nedenle kasabada 16 aile çadırlarda yaşamaya başladı. Ancak bunlar henüz başlangıç.
Bölge, Pakistan’ın kuzeyindeki 2022 yılına kadar buzul taşkın uyarı sistemleri dahiline alması planlanan 24 vadiden sadece biri. Sistem, Yeşil İklim Fonu’ndan 37 milyon dolarlık para kullanılarak geliştirilecek. Ancak ortaklık yapan BM Kalkınma Programı-Pakistan ve federal İklim Değişikliği Bakanlığı arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle çalışmalar ertelendi. Hükümet değişikliği ve koronavirüs pandemisi daha da fazla gecikmeye katkıda bulundu.
Pakistan, 7 binden fazla buzul ile, kutup bölgeleri hariç dünyanın her yerinden daha fazla buzula sahip. Buzul buzları eridiğinde, nehir kıyılarındaki kayaları patlatma ve Hasanabad gibi yerlerde aşağı doğru ölümcül flaş selleri oluşturma riski olan büyük buzul göllerinde toplanabilir. Birleşmiş Milletler Kalkınma idaresi UNDP’ye göre, Pakistan’da akıntı yönünde 7 milyondan fazla insan risk altında. Riskleri azaltmak amacıyla, 2011’den 2016’ya kadar BM Uyum Fonu, Çitral ve Gilgit Baltistan bölgelerindeki patlama uyarı sistemleri, taşkın koruma duvarları ve topluma hazırlık çabaları için ödeme yaptı. Ama bu sadece iki gölü kapsıyor. Yeni proje, Pakistan’ın kuzeyindeki tehlike altındaki 15 vilayete de benzer sistemler kurmayı hedefliyor.
https://www.mirathaber.com/pakistan-buzul-erimesi-milyonlari-tehdit-ediyor/