Tasavvuf ilmine göre insanların iki sıfatı vardır:
1. Zahiri Sıfat: Herkesin gözleriyle gördüğü sıfattır. Nurlu insan ve günahkar insan aslında ayrılmıştır. Bunlar insanların yüzlerine, ellerine, dillerine vurmuştur. Hal ehli olan kimin ne mal olduğunu anlar.
2. Batıni Sıfat: İnsanın manevi alemdeki sıfatıdır ki bunu sadece Allah'ın keşfini açtığı insanlar görebilir. Ahlaki, şuursal, vicdani durumuna göre insanın aldığı şekildir. Eğer bir kişi faiz yemeyi seviyorsa onun şekli "domuz"dur. Eğer bir insan hakkı ve hakikati görmezden gelip bir de üstüne onunla alay ediyorsa onun şekli "maymun"dur. Akrep, yılan, maymun, domuz, vs. şeklinde mahlukatın şekli insanın manevi alemdeki sıfatı olur. İnsan gibi insan olanın manevi şekli de "insan"dır. Mahşer yerinde yeniden diriltildiklerinde Batıni Sıfatları ile vücut bulurlar.
Tarihte nice kavimler ve topluluklar vardı ki; onlar ahlaksızlıkta, şuursuzlukta, kötülükte, şeytana tabi olmada, vicdansızlıkta yarışıyorlardı. Allah bir emri ile onları domuza, maymuna ya da başka mahlukata çevirdi. Bütün hayvanlar böyle meydana gelmedi elbette.. Ancak bir kesimi eski kavimlerin ve toplulukların Allah tarafından cezalandırılmış halidir.
MAYMUN TEPKİSİ: ALAY ETME VE GÜLME
Maymunlar çok şen hayvanlardır ve olur olmaz her şeye gülerler. Bunlardan bir bölümü eski zamanlarda yaşamış ve alaycı olup Allah tarafından cezalandırılarak "maymuna çevrilmiş" insanlardır. Bu insanlar hakkı ve hakikati anlatan insanları dinlemezlerdi ve üstelik onlarla alay ederlerdi. Özellikle de alim olan insanları hiç takmazlardı. Yaşayışları ve zihniyetleri ile hayvanlardan farksızlardı.
"Maymun Tepkisi" denilen şey "alaycılık" olarak ifade edilir.
Eğer bir insan hakkı ve hakikati görmezden gelip bir de üstüne onunla alay ediyorsa onun şekli "maymun"dur.
Kommentare