Şimdiye kadar bulunan en büyük göktaşı, 66 ton ağırlığındaki Namibya'nın Hoba göktaşıdır. Hoba Namibya'nınBölgesindeki Grootfontein'den çok uzak olmayan "Hoba West" çiftliğinde yer. Ortaya çıkarıldı, ancak büyük kütlesi nedeniyle düştüğü yerden asla taşınmadı.
Ana kütlenin 60 tondan fazla olduğu tahmin ediliyor, bu da onu bilinen en büyükgöktaşı (tek parça olarak) ve Dünya yüzeyinde bilinen en büyük doğal olarak oluşan demir parçası yapıyor.
"Hoba" adı, "hediye"anlamına gelen bir Khoekhoegowab kelimesinden gelir. 1987'de hükümete bağış yapıldıktan sonra, dairesel taş erişimi ve oturma alanı olan bir ziyaretçi merkezi inşa edildi.
Hoba göktaşı etkisinin 80.000 yıldan daha yakın bir süre önce meydana geldiği düşünülüyor. Dünya atmosferinin nesneyi, yüzeyi son hızda etkilediği noktaya kadar yavaşlattığı, böylece bozulmadan kaldığı ve çok az kazıya neden olduğu sonucuna varılmıştır.
Dünyanın En Büyük Göktaşı Hoba göktaşı
Hoba göktaşı korunmuş bir krater bırakmadı ve keşfi bir şans olayıydı. Arazinin sahibi Jacobus Hermanus Brits, tarlalarından birini bir öküzle sürerken nesneyle karşılaştı. Bu görev sırasında yüksek bir metalik tırmalama sesi duydu ve pulluk aniden durdu.
Tıkanıklık kazıldı, göktaşı olarak tanımlandı ve raporu 1920'de yayınlanan ve Namibya'daki Grootfontein Müzesi'nde görülebilen Bay İngilizler tarafından tanımlandı.
Hoba, 2,7×2,7×0,9 metre ölçülerinde tabloid bir metal gövdedir. 1920'de kütlesinin 66 ton olduğu tahmin ediliyordu. Erozyon, bilimsel örnekleme ve vandalizm yıllar içinde büyük kısmını azalttı. Kalan kütlenin 60 tonun biraz üzerinde olduğu tahmin ediliyor.
Göktaşı, kobalt izleri ile yaklaşık %84 demir ve %16 nikelden oluşur. Nikel bakımından zengin kimyasal sınıf ıvb'ye ait bir ataksit demir göktaşı olarak sınıflandırılır. Ayrışma nedeniyle yüzeyde lokal olarak bir demir hidroksit kabuğu bulunur.
Comments