top of page
Yazarın fotoğrafıBAT-BulentTurgut

Türk halklarının yazılı mirası : Preslav Yazıtı / Письменное наследие тюркских народов : Преславская надпись




Письменное наследие тюркских народов : Преславская надпись


В 1946 г. болгарских археолог Иван Йорданович Венедиктов опубликовал надпись, обнаруженную в одной из церквей под болгарским городом Преславом. Надпись выполнена греческими буквами на неизвестном языке, предположительно на дунайско-булгарском языке:


zиткѡиитzирг

ѡувѡулехѡум

схи.хупе:уне:тѡ

улсхи:ѱм:естрѡ

гин.хупе:ухz:тѡ

улсхи:ѡнд:тѡурт

ѡунапиле. zѡпан.

естругин.хупе:к:

тѡулсхи:м:алхаси.

купе:а:хлѡуврин:а


Независимо друг от друга этой надписью занимались французский тюрколог Жан Дени и немецкий лингвист Фридрих Альтхайм. Согласно их прочтениям надпись представляет собой вооружений или одетых в кольчугу воинов, которым управляет два сановника:

- "Циткойя, внутреннего бойлы, наемное войско: панцирей 455, его

шлемов 540; сверх того еще панцирей 427; его шлемов 854. Вместе с

его четверкой Зупан. Сверх того еще панцирей 20, его шлемов 40, его

восхвалитель (герольд?): панцирей 1, с проводником 1".


Однако, их переводы внушают большие сомнения при филологической интерпретации данных памятника, так как не учитывают систему письма, и очень вольно переводят лексику, в частности, связывая весь текст с перечнем вооружений, что по любым тюркским данным довольно сомнительно. Анализ памятника показывает, что между двоеточий стоят цифры, а в остальных случаях - булгарские слова. При этом из-за повторов довольно ярко видна структура текста, и его можно разделить на предложения или синтаксически выделенные обороты.


В 2016 году, после анализа словоформ, свой перевод текста дал российский тюрколог О. А. Мудрак:


- "Семь дней усердно работая (или, став усердным); 455 [изделий] типа ковшиков увеличилось до 540; 427 [изделий] типа застежек увеличилось до 854 (т. е. ровно в 2 раза!); Умея растянуть время // Умея торговаться; 20 [изделий] типа кафтанных застежек увеличилось до 40 (т. е. в 2 раза); 1 [изделие] типа ушных серег (или, подвесок) по лености [осталось] 1".


Сложно дать характеристику данной надписи, исследователи склоняются к мысли, что это явно памятная или учебная записка, отражающая приобретение или изготовление малых металлических изделий. Ее автором мог являться или торговец, или кузнец, возможно ювелир. Несмотря на ограниченный материал, можно говорить, что это одно из немногих письменных памятников дунайско-булгарского языка.




Türk halklarının yazılı mirası : Preslav Yazıtı


1946'da Bulgar arkeolog Ivan Yordanovich Venediktov, Bulgaristan'ın Preslav kenti yakınlarındaki kiliselerden birinde keşfedilen bir yazıt yayınladı. Yazıt, muhtemelen Tuna-Bulgarca olmak üzere bilinmeyen bir dilde Yunanca harflerle yapılmıştır:


zиткѡиитzирг

ѡувѡулехѡум

схи.хупе:уне:тѡ

улсхи:ѱм:естрѡ

гин.хупе:ухz:тѡ

улсхи:ѡнд:тѡурт

ѡунапиле. zѡпан.

естругин.хупе:к:

тѡулсхи:м:алхаси.

купе:а:хлѡуврин:а


Birbirinden bağımsız olarak, bu yazıt Fransız türkolog Jean Denis ve Alman dilbilimci Friedrich Altheim tarafından ele alındı. Okumalarına göre yazıt, iki ileri gelen tarafından yönetilen silahlı veya zincir posta giymiş askerleri temsil ediyor:


- "Tsitkoya, iç boyla, paralı asker ordusu: 455 zırh, onun

540 kask; ayrıca 427 zırhı; 854 miğferi var. İle

dördü Zupan ile. Ayrıca 20 zırhı, 40 miğferi,

övücü (müjdeci mi?): kabuklar 1, iletken 1 ile".


Bununla birlikte, çevirileri, yazı sistemini dikkate almadıkları için anıt verilerinin filolojik yorumlanmasında büyük şüphelere yol açmakta ve özellikle tüm metni herhangi bir Türk verisine göre oldukça şüpheli olan silah listesine bağlayarak kelime dağarcığını çok gevşek bir şekilde çevirmektedirler. Anıtın analizi, iki nokta üst üste arasında sayıların ve diğer durumlarda Bulgarca kelimelerin olduğunu göstermektedir. Aynı zamanda, tekrarlar nedeniyle metnin yapısı oldukça net bir şekilde görülebilir ve cümlelere veya sözdizimsel olarak vurgulanmış dönüşlere ayrılabilir.


2016 yılında kelime formlarını analiz ettikten sonra Rus türkolog O. A. Mudrak metnin çevirisini yaptı:


- "Yedi gün çok çalışarak (veya çok çalışarak); kepçe tipi 455 [ürün] 540'a yükseldi; toka tipi 427 [ürün] 854'e yükseldi (yani tam olarak 2 kat!); Zamanı uzatmayı bilmek // Pazarlık yapmayı bilmek; Kaftan bağlantı elemanları gibi 20 [ürün] 40'a yükseldi (yani, 2 kat); tembellikten dolayı kulak küpeleri (veya kolyeler) gibi 1 [ürün] 1 [kaldı].


Bu yazıtın bir tanımını vermek zordur, araştırmacılar bunun küçük metal ürünlerin satın alınmasını veya üretilmesini yansıtan açıkça bir hatıra veya eğitim notu olduğuna inanmaya meyillidirler. Yazarı ya bir tüccar ya da bir demirci, belki bir kuyumcu olabilir. Sınırlı materyallere rağmen, bunun Tuna-Bulgar dilinin birkaç yazılı anıtından biri olduğu söylenebilir.




12 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Uyarı

Bu websitedeki bilgiler eskimiştir ve güncelleme yapacak vaktimiz yoktur. Yine de bazı bilgilerden istifade edebileceğiniz görüşüyle açık...

Beğenmiyormuş bizi sivri

İnsanlara kendimizi beğendiremiyoruz. Hele bizi yeni tanıyıp araştırmaya başlayanlar hemen "yok senin cv'nde şunu gördüm, olmamış", "yok...

Evrensel yenilebilirlik testi nedir?

Vahşi doğada kaybolmak veya mahsur kalmak ciddi bir iştir ve kendinize hayatta kalmak için en iyi şansı vermek için sağlam kararlar...

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page