Amerika Birleşik Devletleri gibi müreffeh bir ülkede, “eksikliğin” neye benzediğini hayal etmek zor. Herhangi bir Costco, Walmart veya yerel mağazaya girin ve rafların pratik olarak eşyalarla dolup taştığını fark edeceksiniz ... her türlü eşya!Çoğu zaman birden fazla marka aynı türden farklı ürün çeşitleri sunar. Dürüst olmak gerekirse, özellikle de hiç bu kadar bolluk yaşamamış ülkelerde kıtlık gördüyseniz, bunaltıcıdır.
Markete gidip boş raflardan koridorlar ve koridorlar bulmayı hayal edebiliyor musunuz? Venezuela şu anda ülke çapında büyük bir krizle karşı karşıya. Birçok sorunundan birkaçı, gıda hükümlerinin eksikliği ve büyük enflasyon fiyatlarıdır.Yakın tarihli bir raporda, ortalama bir kişinin geçen yıl 24 kilo kaybettiği ve nüfusun yaklaşık %90'ının şu anda yoksulluk içinde yaşadığı belirlendi. Venezüella'nın çok uzun zaman önce Güney Amerika'nın en zengin ülkelerinden biri olduğu düşünüldüğünde bu istatistik düşünülemez.
Yiyecek ve erzakların tükenmesi tarihte tekrar eden bir şeydir ve dünya çapında birçok kez yaşanmıştır. 2. Dünya Savaşı sırasında, tüm Avrupa'da büyük bir yiyecek eksikliği vardı.Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Büyük Buhran sırasında, insanlar yemek yiyip yiyemeyeceklerini görmek için her kuruşu, nikeli ve kuruşu saymak zorunda kaldılar. Aşırı yoksulluk içinde olan ülkeler, savaşa dahil olsalar da olmasalar da bununla sürekli ilgilenirler.
Ülkemiz her vitrinde bolluk gösterse de bu, geleceğimizin bir noktasında gıda kıtlığından muaf olduğumuz anlamına gelmiyor.Aslında, her büyük doğal afet sırasında bir gıda kıtlığı ve enflasyon modeli vardır. Bu, Hurricane Harvey sırasında aksi takdirde ucuz ürünler için aşırı fiyatlar talep eden mağazaların en iyi örneğidir.
Haberleri gözlemlediyseniz, tahliye emirlerinin verildiği saatlerde alışveriş yapmanın neredeyse Kara Cuma'daki alışveriş kadar kötü olduğunu fark etmiş olabilirsiniz. En azını söylemek delilik.
Dünya ekonomilerinin istikrarsızlığı göz önüne alındığında, gelebilecek her şeye hazırlıklı olmak önemlidir. Su ve yiyecek bizim yaşam çizgimizdir ve sadece yarınların değil, gelecekteki ihtiyaçlarımızı karşılayacak bol miktarda erzağımız olmalıdır. evde uzun süreli yiyeceklerin saklanması, kısa ve uzun vadeli acil durumlarda da bize fayda sağlayacaktır.
Yerel marketinizin böyle görünmesini beklemeyin:
Önümüzdeki birkaç yıl boyunca yiyecek stoklarsanız, kendinizi diğer insanların çoğunun sahip olacağı stresten kesinlikle kurtaracaksınız. Yiyecek kıtlığı olduğunda, muhtemelen açlık modunda olmayacaksınız ve dünyada meydana gelen olaylara rağmen daha iyi bir hayat yaşayabileceksiniz.Şimdiye kadar aynı fikirdeyseniz, rafta en uzun süre dayanacak yiyecekleri stoklamanın akıllıca olduğunu da kabul edeceğinizden eminim. Yiyecekleri yerken döndürmenizi ve mümkün olduğunda toplu olarak satın almanızı kesinlikle tavsiye ederim.
Tamam, listeye geçelim!
Bu arada, aşağıda listelenen öğelerden bazıları kendi başlarına yenemedikleri için “gıda” öğeleri değildir, ancak yemeklerin lezzetini, kıvamını ve/veya besin özelliklerini geliştirmek için temeldirler ve bu nedenle bahsetmeye değer.
EN UZUN RAF ÖMRÜNE SAHİP HAYATTA KALMA GIDALARI
Bunlar çok uzun süre dayanan 48 yiyecek-bazılarının süresi asla dolmaz! Uzun süreli depolama için idealdirler, bu nedenle hayatta kalmak için onları stoklamayı kesinlikle düşünmelisiniz!
1. YUMUŞAK TANELER Arpa, kinoa, çavdar ve irmik gibi yumuşak taneler, paketleri oksijen emicilerle kapatılırsa 8 yıla kadar dayanabilir. Mümkünse, bunları uzun süreli gıda depolama satan bir tedarikçiden satın alın, çünkü paketleme ve mühürleme işlemleri, tam buğday tanelerini mağazada sıklıkla bulduğunuz paketlerden daha uzun süre korumak için tasarlanmıştır.
2. SERT TANELER Karabuğday, sert kırmızı buğday, yumuşak beyaz buğday ve darı gibi sert taneler, uygun şekilde depolandığında yaklaşık 10 ila 12 yıl dayanabilir. Maksimum raf ömrü için, kapalı ambalajın bir oksijen emicisine sahip olması gerekir. Bunları, mümkünse uzun süreli gıda depolama satan bir tedarikçiden toplu olarak satın alın.
3. YULAF EZMESİ Mağazadaki yulaf ezmesi kapları, oda sıcaklığında saklanırsa pakete göre 24 aya kadar dayanır. Nem veya oksijen olmadığı sürece 30 yıla kadar dayanabilirler. Yulafınızı bir oksijen emici ile saklamanıza yardımcı olabilir. Kokmuş bir tat veya koku geliştirirlerse kötü olup olmadıklarını anlayabilirsiniz. Yulaf ezmesi aynı zamanda birçok gıda depolama şirketi tarafından sağlanan bir seçenektir ve uzun süre dayanması garanti edilir.
4. BEYAZ PİRİNÇ Beyaz pirinç, ideal koşullarda saklanırsa 20 yıla kadar dayanabilir. Esmer pirinç beyazdan çok daha sağlıklıdır ancak beyaz, yabani, basmati veya yasemin pirinci kadar uzun sürmez. Oksijen emici ile depolandığından ve nem bulunmadığından emin olun.
5. HARDTACK Hardtack, aksi takdirde sonsuza kadar süren ekmek olarak bilinir. Bu, iç savaş sırasında askerler için bir gıda maddesiydi. Bu süre zarfında çoğu asker ondan nefret etse de, yemeğin sadece bir meta olduğu zamanlarda onları ayakta tutacak bir şeydi. Artık onları mağazalardan satın alamazsınız, ancak hardtack yapmak kolaydır. Sadece iki (veya üç) bileşen gerektirir: su, un ve isterseniz tuz. Evde yapmak ister misin? Bu tarifi deneyin!
6. UN Öğütülmemiş un 25 yıla kadar sürebilir. Ancak öğütüldükten sonra raf ömrü önemli ölçüde azalır. İhtiyacınız olduğu gibi öğütmeniz önerilir. Maksimum raf ömrü için unu daima oksijen emicili kapalı bir torbada saklayın.
7. KURU MAKARNA Makarna, nem veya oksijen olmadığında 30 yıla kadar dayanabilir. Mağazada bulduğunuz makarna, orijinal ambalajında “en iyisi” tarihinden 2 yıl öncesine kadar dayanabilir. Oksijen emicilerle kapatılmışsa çok daha uzun sürebilir. Uzun ömürlü bir gıda tedarikçisinden makarna satın almanızı tavsiye ederim.
8. RAMEN ERİŞTESİ Ramen, zor zamanlarda sizi ayakta tutacak en sağlıklı yemek değildir, ancak hazırlanması kolaydır ve doğru koşullarda saklanırsa orijinal ambalajında birkaç yıl dayanır.
9. KONSERVE SPAGETTİ Konserve spagetti, ideal koşullarda tutulursa kolayca 2 yıla kadar ve belki daha uzun süre dayanabilir. Açarken botulizm olmadığından emin olun.
10. KURU FASULYE Oksijen emicilerle kapatılmış kuru fasulye 5 yıla kadar dayanabilir. Onları bundan daha uzun süre saklamamanızı tavsiye ederim. Bunu yaparsanız, yemek yemeleri hala güvenli olacak, ancak pişirmeleri çok uzun sürecek ve çiğnemeleri daha zor hale gelecektir.
Barbunya fasulyesi ve bezelyeyi 3 yıldan fazla saklamayın. Fazla mesai çok sertleşecekler ve saatlerce kaynatsanız bile yeterince yumuşak olmayacaklar, bu da onları sindirmeyi zorlaştırıyor.
11. KONSERVE fasulye Konserve fasulye, en iyi koşullarda, muhtemelen daha uzun süre saklanırsa muhtemelen 6 yıla kadar iyi kalabilir. Kutularda her zaman olduğu gibi, botulizm ölümcül olabileceğinden yemekten önce botulizm belirtilerini kontrol edin.
12. KURU MERCİMEK VE BAKLAGİLLER Tıpkı kuru fasulye gibi mercimek ve baklagiller için maksimum raf ömrü 4 ila 5 yıl arasındadır. Bundan sonra, pişirmeleri çok uzun sürebilir ve yine de yemek yemeleri çok zor olabilir.
13. SUSUZ MEYVE Yiyecekleri kurutmanın püf noktası, tüm nemin ondan alındığından emin olmaktır. Depolamaya hazır olduğunuzda, bir oksijen emici ekleyin. Kuru üzüm, kayısı ve elma gibi uygun şekilde kurutulmuş meyveler 30 yıla kadar sürebilir.Evde kendin yapmanı tavsiye ederim. Marketten alınan susuz meyve, meyve tamamen susuz kalmadığı ve bazen paketleme işlemi sırasında nem yeniden emildiği için neredeyse o kadar uzun sürmez. Bozulma belirtisi olmadığından emin olmak için meyvenizi periyodik olarak kontrol edin.Bir başka iyi seçenek de uzun süreli depolama gıda şirketlerinden meyve satın almaktır. Dehidrasyon işlemleri 15 yıla kadar raf ömrünü garanti eder. Susuz meyve depolamadaki en iyi seçeneklerden bazıları için mağazamıza göz atın!
14. KURUTULMUŞ SEBZELER Sebzelerin raf ömrü, her sebzenin nem içeriğine bağlı olarak değişebilir. Tıpkı kurutulmuş meyveler gibi, marketten kurutulmuş sebzeler satın alırsanız, raf ömürleri evde uygun şekilde yapıldıklarından önemli ölçüde daha az olabilir.Benim düşünceme göre, nasıl yapılacağını biliyorsanız, kendinizinkini yapmak ve paketlemek daha iyidir. Örneğin havuçlar susuz kalırsa ve ideal koşullarda saklanırsa 20 yıla kadar dayanabilir. Sebzelerinizde 15 yıllık raf ömrü garantisi istiyorsanız ancak kendinizinkini yapmak istemiyorsanız mağazamızdan başkasına bakmayın. Ailenin favorisi olan çeşitli seçenekler sunuyoruz!
15. KURUTULMUŞ MISIR Dondurularak kurutulmuş mısır, nemden arındırılmış olduğu sürece 15 yıla kadar raf ömrüne sahiptir. Patlamış mısır nemden uzak kalırsa süresiz olarak dayanabilir.
16. PATATES gevreği Hazır patatesler 30 yıla kadar dayanabilir. Kuru bir kapta kapalı tutulursa ve serin ve karanlık bir yerde saklanırsa daha da uzun sürebilir. Bu patates gevreğinin size 15 yıla kadar dayanması garanti edilir.
17. KURU ET Mağazadan aldığınız sarsıntılı et (sarsıntılı dana eti gibi) açılmadan yaklaşık 2 yıl dayanabilir. Etin ne kadar yağsız olduğunu, raf ömrünün o kadar uzun olduğunu unutmayın. Yağ, sarsıntının daha çabuk kokmasına neden olarak uzun raf ömrünü kısaltır.
Kendi sarsıntınızı yapmak, sertleşme sürecini, kullanılan koruyucuları (veya eksikliğini) ve kurumasını sağlamak için verilen süreyi kontrol etmek isteyenler için daha iyi bir seçim olabilir. Oksijensiz ve güneş ışığından uzak tutulmalıdır. Uzun bir raf ömrü sağlamanın en iyi yolu oksijen emiciler kullanmaktır.
18. DONDURULARAK kurutulmuş ET Profesyonelce paketlenmiş dondurularak kurutulmuş etler, doğrudan güneş ışığından ve ısıdan uzak, karanlık ve kuru bir yer gibi ideal yerlerde saklandığında 15 yıla kadar raf ömrünü garanti eder. Tabii ki, paketin açılmamış kalması gerekiyor.
Dondurularak kurutulmuş et, acil bir durumda size ve ailenize harika bir protein kaynağı sağlar.
19. KONSERVE ET Spam, konserve tavuk, mısır sığır eti, konserve jambon ve ton balığı, kutunun basıldığı tarihten sonra 2 ila 5 yıl sürebilir, o kadar uzun süre ideal koşullarda saklanır. Botulizm ölümcül olabileceğinden, yemekten önce kutularda daima botulizm belirtileri olup olmadığını kontrol edin. Depolama için konserve et satın alırken, önce etiketleri okumak ve malzemeleri sadece et ve tuz olan etleri seçmek en iyisidir.
20. PEMMİCAN Pemmican, nihai hayatta kalma süper gıdası olarak da bilinir, çünkü doğru yapılıp saklanırsa elli veya daha fazla yıl sürebilir. Pemmican, meyve tozu ve hayvansal yağ ile karıştırılmış toz yağsız etlerin bir karışımıdır. Belki de en lezzetli hayatta kalma yiyeceği değildir, ancak acil durumlar için iyi bir protein dozudur. Kendininkini yapmak ister misin? Bu tarifi deneyin!
21. TOZ HALİNE GETİRİLMİŞ BÜTÜN YUMURTALAR, yumurta hücreli rafa dayanıklı bir seçenektir. Bu, büyük olasılıkla profesyonel bir uzun vadeli gıda şirketinden satın almanız gereken bir üründür, ancak size 15 yıla kadar raf ömrünü garanti eder. Yumurtadan alıntı yapıldı mı? Tamam, artık yumurta şakası yok!
22. FISTIK ezmesi 15 yıllık bir raf ömrüne sahiptir, ancak kavanozda gelen türü tercih ederseniz, ideal koşullarda tutulursa 2 yıla kadar iyi kalır. Fındık ezmesi, acil gıda tedarikinize harika bir ektir.
23. HİNDİSTAN cevizi yağı Açılmamış sızma hindistan cevizi yağı, kabın serin ve karanlık bir yerde saklanacağı kadar uzun süre 2 ila 5 yıl dayanabilir. Açılan hindistancevizi yağı kavanozları açıldıktan birkaç ay sonra dayanır. Yağda sarı lekeler varsa veya kokmuş kokuyorsa, artık yemek yemenin iyi olmadığını bileceksiniz.
24. ZEYTİNYAĞI Şişe açılmamış ve ideal koşullarda saklanmışsa zeytinyağı 2 yıla kadar dayanabilir. Daha uzun raf ömrünü korumak için şişe karanlık bir yerde kalmalıdır. Zeytinyağı bozulduktan sonra tadı kokar.
25. GHEE Ghee berraklaştırılmış tereyağıdır. Tereyağı uzun süre kaynatıldığında tüm nem buharlaşır ve kalan sıvılar yağ (ghee) ve süt katılarıdır. Ghee, karanlık ve serin bir yerde saklanırsa açılmamış ve soğutulmamış 2 yıla kadar dayanabilir. Dondurucuda bırakılırsa süresiz olarak taze kalacaktır.
26. AKÇAAĞAÇ şurubu Cam kavanozda saklanan açılmamış saf akçaağaç şurubu süresiz olarak saklanabilir ve birçok sağlık yararı içerir. Açılırsa buzdolabında bırakın veya dondurun. Buradaki anahtar kelime” saf " akçaağaç şurubu.
Jemima Teyze Akçaağaç Şurubu sadece şeker içeriği yüksek ucuz bir versiyon değil, aynı zamanda sahtedir (malzemeleri okuyun - akçaağaç şurubu bunlardan biri değildir). Orada sürpriz yok ama asıl mesele asla gerçek olandan daha azına razı olmamak!
27. MISIR şurubu Mısır şurubu belirsiz bir raf ömrüne sahiptir. Kavanozun contasının açılıp açılmaması önemli değil, sadece oda sıcaklığında karanlık bir yerde saklandığından emin olun. Ayrıca kapağı her zaman sıkı tutun.
28. ŞEKER Beyazı, kahverengi, kamış ve pudra şekeri, hermetik olarak kapalı tutulursa süresiz olarak saklanabilir. Pakete bir nem emici eklemek ve yeniden sızdırmaz hale getirmek tazeliğini en üst düzeye çıkarmaya yardımcı olabilir. Böceklerin (özellikle karıncalar!) şekerinizi istila etmeyin.
Sağlık bilincine sahip olanlar için esmer şeker en iyisi olabilir ama kesinlikle en sağlıklı gıda maddesi olmayabilir.
29. ÇİĞ bal Çiğ bal süresiz olarak saklanabilir. Su onu bozar, bu yüzden nemden uzak tuttuğunuzdan emin olun. Bir noktada kristalleşmesi mümkündür, ancak bunun sizi korkutmasına izin vermeyin!
Kristalize etmemek için bal kavanozunu ılık su banyosuna koyun (suyun balın içine girmesine izin vermeden) ve zamanla orijinal haline dönecektir. Ayrıca kristalize balı kaşıktan alıp doğrudan çay veya diğer sıcak içeceklerde eritebilirsiniz.
30. SERT şeker Çoğu sert şeker 1 ila 2 yıl arasında dayanır, ancak karanlık bir yerde ve kuru bir iklimde saklanırsa süresiz olarak dayanabilirler. Depolandığı atmosfer ne kadar kuru olursa raf ömrü o kadar uzun olur.
31. Açılmamış bir kutu kuru jöle karışımı veya aromasız jelatin, kilerde süresiz olarak dayanır. Sadece nem olmadığından emin olun.
32. MISIR nişastası Açılmamış mısır nişastası, serin ve karanlık bir yerde saklandığında süresiz olarak saklanabilir. Yıllar içinde bazı kalınlaşma özelliklerini kaybedebilir.
33. SOYA sosu Açılmamış bir kavanoz soya sosu süresiz olarak sürebilir. Açıldıktan sonra 2 ila 3 yıl arasında sürecek.
34. SİRKE Beyazı ve Elma Sirkesi süresiz olarak dayanır. Acv'nin birçok besleyici ve temizleme özelliği vardır, bu nedenle kullanımları tipik salata çeşnisinin çok ötesine geçer. Uzun süreli yiyecek saklama kilerinizde ZMA veya beyaz sirke bulundurduğunuzdan emin olun.
35. ALKOL Açılmamış sert likör şişeleri süresiz olarak saklanabilir. Şarap zamanla yaşlanır ve sirkeye dönüşebilir. Bunu önlemek için, şarabın raf ömrünü tam olarak bilmiyorsanız açılmamış şarap şişelerini en fazla 2 yıl saklayın.Her şarap türü (merlot, sauvignon vb.) Farklı bir raf ömrüne sahiptir. Şarabı, mantarın her zaman ıslak kalması için şişe açılı olarak karanlık ve serin bir mahzende saklayın. Bazı yüksek kaliteli şaraplar yüzlerce yıl saklanabilir, bu nedenle istediğiniz buysa araştırmanızı yaptığınızdan ve bunun için çok para ödemeye hazır olduğunuzdan emin olun.
36. SAF VANİLYA özü Alkol içeriği nedeniyle %100 saf vanilya özü serin ve karanlık bir yerde süresiz olarak dayanabilir. Buradaki anahtar kelime “saf” tır, çünkü yapay ekstrakt neredeyse aynı besin özelliklerine veya belirsiz bir raf ömrüne sahip olmayacaktır. Bu, gerçek şey için fazladan para harcamaya değer ürünlerden biridir.
37. tuz Tuz, kalitesini kaybetmeden süresiz olarak depolanacaktır. Beyaz sofra tuzu yüksek oranda işlenir, bu yüzden pembe Himalaya tuzu veya deniz tuzu saklamanızı tavsiye ederim. Tuzu nemden uzak tuttuğunuzdan emin olun.
38. STOK / BULYON KÜPLERİ Bulyon, toz halinde 10 yıla kadar saklanabilir, ancak küpler (veya gevşek toz) oksijen ve nem emicili bir mylar torbaya kapatılıp kuru bir yerde tutulursa raf ömrü önemli ölçüde artırılabilir.
39. KURU otlar VE BAHARATLAR Kuru otlar, nasıl depolandıklarına bağlı olarak 1 ila 3 yıl sürebilir. Baharatlar açılıp serin ve karanlık bir yerde saklanırsa 4 yıla kadar dayanabilir.
40. KABARTMA TOZU Kabartma tozu süresiz olarak saklanabilir. Kuru ve nemden uzak tutmak önemlidir. Kabartma tozunuzun kötüye gittiğinden korkuyorsanız, dışarı atmayın. Bunun yerine, bir ev temizlik ürünü olarak kullanın. Aslında, bunlar kabartma tozu kullanabileceğiniz 50 yoldur. Büyük miktarlarda satın almaktan çekinmeyin!
41. DONDURULARAK kurutulmuş + HAZIR KAHVE Hazır ve dondurularak kurutulmuş kahve kiler rafında 25 yıla kadar dayanabilir, ancak dondurucuda hava geçirmez kaplarda saklanırsa süresiz olarak dayanır.
42. SÜT tozu Süt, birçok rahat gıdayı yeniden oluşturmak için temel bir maddedir. Bu nedenle, uzun süreli yiyecek saklama kitiniz için mükemmel bir seçimdir.
Süt tozu, uygun şekilde saklanırsa 25 yıla kadar dayanabilir. Tamamen kapatıldığından ve nemin olmadığı kuru ve serin bir yerde saklandığından emin olun. Pakete bir nem emici eklemek raf ömrünü uzatabilir.
Süt tozu sararırsa veya kokmuş kokmaya başlarsa, kötü gittiğine dair uyarınızı dikkate alın.
43. ÇİĞ KAKAO, KAKAO TOZU + BİTTER ÇİKOLATA Çiğ kakao 2 ila 3 yıl sürebilir. Saf kakao tozu ve süt içermeyen bitter çikolata 2 yıl veya daha fazla sürebilir. Özellikle iki yıldan uzun süredir açılmışsa, kalite, lezzet ve besin özellikleri zamanla azalabilir. Serin ve karanlık bir yerde sakladığınızdan emin olun.
44. ÇAY Çay, ister poşet ister gevşek yaprak şeklinde olsun, 2 yıla kadar dayanabilir (çoğu çay üreticisi firmanın iddia ettiği gibi). Son kullanma tarihinden sonra çay tüketme riskiniz olan tek şey kalitedir. Süresi dolmuş çay içmekten hastalanmayacaksınız. Böceklerimize dikkat ettiğinizden ve maksimum raf ömrü için hava geçirmez bir kapta sakladığınızdan emin olun.
45. Mre'ler (YEMEYE hazır YEMEKLER) Mre'lerin raf ömrü gerçekten üreticiye bağlıdır. Mre'nin önde gelen şirketlerinden biri Mountain House'dur. Yemeklerinin 30 yıla kadar süreceğini garanti ederler. Ürün raf ömrü 5 ila 10 yıl arasında olan Backpacker's Pantry gibi başka şirketler de bulacaksınız.
Her şirket farklı türde yiyecekler ve çeşitli yemekler sunar, böylece sizin için ne tür yiyeceklerin doğru olduğunu seçme konusunda çok fazla özgürlüğünüz olur.
46. DONDURULARAK KURUTULMUŞ YEMEKLER Acil gıda şirketleri, 25 yıla kadar süren yemekler yapmaktan gurur duyuyorlar. Sahip olmak için harika seçeneklerdir çünkü son kullanma tarihleri konusunda endişelenmenize ve tedarikinizi sürekli döndürmek zorunda kalmadan size huzur sağlarlar.
Hayatta kalma gıda kitleri söz konusu olduğunda Legacy'yi öneriyoruz çünkü en besleyici yiyecekleri sunuyorlar. Augason Farms ve Wise Company bilinen diğer markalardır ancak Legacy, sektördeki en kaliteli malzemeleri ve en büyük porsiyon boyutlarını garanti eder.
47. UZUN ÖMÜRLÜ ATIŞTIRMALIKLAR VE BARLAR Besin Sağkalımı, besin açısından yoğun bir dizi atıştırmalık ekleyerek çoğu acil gıda şirketinden bir adım öne geçti. Atıştırmalıkları, vücudunuzun hayatta kalması için ihtiyaç duyduğu harika bir vitamin, mineral ve lif kaynağı sağlar.
Bu makaleye göz atın
48. Hayatta kalma ve acil durumlar için saklanacak en iyi konserve yiyecekler hakkında bilgi edinmek için konserve yiyecekler. Konserve yiyecekler için önerilen genel saklama süresi 1 ila 3 yıl arasındadır. Depolama konumunuzun ideal olduğu düşünüldüğünde, muhtemelen 6 yıl veya daha fazla sürebilir. Bazı insanlar teneke kutuların süresiz sürebileceğini ve haklı olsalar da besin değerinin ilk birkaç yıldan sonra ne olursa olsun bozulacağını iddia ediyor.
Kutularınızı ne kadar süre saklarsanız saklayın, her zaman botulizm belirtileri olup olmadığını kontrol edin. Kutunuz kötü bir şekilde çökmüş, aşınmış veya aşırı sıcaklıklara maruz kalmışsa, yemek için güvensiz olabilirler. Botulizm ölümcül olabileceğinden, kutuları daima botulizm belirtileri açısından inceleyin. Konserve gıda güvenliği hakkında daha fazlasını buradan okuyun!
İpucu: Makarnanızı tamamlamak için birkaç kutu domates sosu saklayın!
GIDA İŞLEME, GIDALARIN RAF ÖMRÜNÜ NASIL DEĞİŞTİRİR?
Yiyecekleri korumak için birçok farklı yöntem vardır. Yiyecekler kürlenebilir, salamura edilebilir, pastörize edilebilir, kurutulabilir, dondurularak kurutulabilir ve ısıyla işlenebilir. Yiyecekler işlenir, böylece besin değerini aylar veya yıllar boyunca korurken daha uzun bir raf ömrüne sahip olabilir.
Ürünü mühürlemek için kullanılan ambalajın raf ömrü ile de çok ilgisi var. Uzun süreli gıda depolaması için, mevcut oksijeni gidermek için paketler genellikle azotla yıkanır ve ardından bir oksijen emici de eklenir.
Bu paketlerin bazılarının serin ve karanlık yerlerde 30 yıl veya daha uzun süre dayanması garanti edilir.
Kemirgenlerin rafa dayanıklı yiyecek deponuza girmesini önlemek için kapalı kaplar önerilir. Yemeğinizin hayatta kalma durumunda size dayanmasını beklerseniz plastik bir torba onu kesmez! Yiyecek deponuzu fareyle korumanız için bazı ipuçları.
YİYECEKLERİN DAHA HIZLI BOZULMASINA NE SEBEP OLUR?
Herhangi bir gıda ürününün raf ömrünü değiştirebilecek birçok değişken vardır. Başlıca faktörler oksijen, ışık, ısı, nem, bakteriler (küf dahil) ve böcekler veya kemirgenlerdir.
MAKSİMUM RAF ÖMRÜ İÇİN YİYECEK NASIL SAKLANIR?
Gıdaların korunması için duyduğum en iyi tavsiye, oksijen ve nemin varlığını gidererek bakterilere karşı misafirperver olmayan bir ortam yaratmaktır. Bunu yapmanın neredeyse imkansız olduğu ürünler var çünkü çok su yoğunlar. Büyük olasılıkla, bu ürünlerin raf ömrü, daha az nem içeren bir üründen önemli ölçüde daha az olacaktır.
Bazı ürünler buzdolabında veya dondurucuda saklanırlarsa daha uzun raf ömrüne sahip olabilirler, ancak lezzet veya besin değerini kaybetme riski taşırlar.
Yemeğinizin ömrünü uzatmanın en basit yolu onu ışıktan, ısıdan, nemden ve oksijenden uzak tutmaktır. Tipik olarak bu, sıcaklıkların yıl boyunca sabit kaldığı bir kiler veya bodrumdadır. Garajda tipik olarak daha fazla sıcaklık dalgalanması olduğu için rafa dayanıklı yiyeceklerin garajdan ziyade evde saklanması önerilir.
Bir ipucu daha, yemeğinizi yerken döndürmektir. Yemeğinizi döndürerek, uzun süre taze kalabilen stoklanmış bir kileri korurken, önce süresi dolanları yediğinizden emin olabilirsiniz.
Taze meyve ve sebzelerden kendi susuz gıdalarınızı hazırlamak istiyorsanız, bir dondurarak kurutucu veya kurutucunun yanı sıra Mylar torbaları ve oksijen emiciler satın almaya bakın. Bunlar, uygun şekilde kapatılırsa yemeğinizin raf ömrünü önemli ölçüde artıracaktır. Kaç oksijen emici kullanacağınız konusunda şüpheniz varsa, fazladan bir oksijen emici eklemenin asla zarar vermediğini unutmayın.
Kendi yemeğinizi korumak, bir felaket meydana geldiğinde en sağlıklı yiyecekleri yediğinizden emin olmanın harika bir yoludur (...veya bir zombi kıyameti durumunda...şaka yapıyorum!)
Gerekli olduğunu düşündüğünüz kadar yiyecek saklayın.
SONUÇ OLARAK
Umarım bu makale, ailenizin uzun süreli depolama için saklaması gereken en iyi hayatta kalma gıdalarının hangileri olduğunu belirlemenize yardımcı olur.
Yukarıdaki gıdaların listesi, tartışılan gıdaların orijinal ambalajında ve açılmamış olduğu dikkate alınarak yazılmıştır. Tabii ki, açılmış ve dalgalanan sıcaklıklara maruz kalan her şey çok daha kısa bir raf ömrüne sahip olacaktır.
Yiyeceklerin yemek için güvensiz olduğundan şüpheniz varsa, sağlığınızı her zaman öncelikli olarak düşünün ve bağırsak hissinizle devam edin. Bence çoğu insan şüpheli bir gıda maddesini atmanın ve kendinizi gıda zehirlenmesinden veya hastaneye gitmekten kurtarmanın daha iyi olduğu konusunda hemfikirdir.
Hala yemesi güvenli olan ancak artık istemediğiniz rafa dayanıklı yiyecekleriniz varsa, atmak yerine yerel kilerinize bağışlayın. İhtiyacı olan birini her zaman kutsayabilirsin!
SIKÇA SORULAN SORULAR
HAYATTA KALMAK İÇİN EN İYİ YİYECEK NEDİR?
En iyi hayatta kalma gıdası enerji bakımından yüksektir ve besin açısından yoğundur. Fındık, tohum, kuru meyve, kepekli tahıllar, konserve ton balığı veya tavuk, fıstık ezmesi, yulaf ezmesi ve dondurulmuş sebzeler gibi yiyeceklerin tümü hayatta kalmak için stoklanmak için mükemmel seçeneklerdir. Bunlar, sürekli enerji için gerekli vitamin ve minerallerin yanı sıra sağlıklı yağlar ve karbonhidratlar sağlar.
Dondurularak kurutulmuş gıdalar seçimimiz, besin açısından zengin doyurucu porsiyonlar sağlar. Koruyucu içermezler, sodyumları düşüktür, yağları düşüktür, kolesterolü düşüktür ve GDO, MSG, trans yağ, yapay tatlar, maya özü, hidrojene yağ, karamel rengi veya yüksek fruktozlu mısır şurubu içermezler. En iyi yanı, 25 yıla kadar saklanabilmeleridir.
HANGİ YİYECEKLERİN SÜRESİ ASLA DOLMAZ?
Bunlar, hayatta kalmak için stoklamanız gereken rafa dayanıklı gıdalardan bazılarıdır. Tabii ki, sonsuz raf ömrünü koruyabilmeleri için listelenen öğelerin çoğunun açılmamış kalması gerekecek.
Bu ürünlerde bir son kullanma tarihi veya en iyi tarihe göre bir tarih görürseniz, bunun nedeni, bunları satan şirketin yasal olarak gıda ürünlerine bir tarih damgalaması gerektiğidir.
Her durumda, serin ve kuru bir yerde veya oksijen emici paketleri olan kapalı bir kapta (yani cam kavanozlar veya plastik kovalar) muhafaza edilmeleri önerilir. Açıldıktan sonra, bazılarının ömrü daha kısa olabilir.
Bal
Şeker
Tuz
Mısır nişastası
Sirke
Saf vanilya özü
Akçaağaç şurubu
Soya sosu
Bulyon küpleri
Kuru fasulye
Süt tozu
Patlamış mısır
Öğütülmüş pirinç
SAVAŞ DURUMUNDA NE STOKLAMALIYIM?
İlan edilmiş bir savaşa veya daha yerel bir çatışmaya hazırlanıyor olsanız da, aşağıdaki öğeleri stoklamak, kendinize ve etrafınızdakilere bakacak donanıma sahip olmanızı sağlayabilir:
Konserve ürünler, tahıllar, kuru fasulye, makarna gibi uzun ömürlü yiyecekler ve uzun ömürlü dondurularak kurutulmuş yemekler
Sürahilerde veya şişelerde su
Sıcak giysiler ve battaniyeler
İlk yardım çantaları, el fenerleri, piller ve yakıt gibi acil durum malzemeleri
Reçetesiz satılan ilaçlar gibi ilaçlar ve tıbbi malzemeler
Silahlar ve mühimmat
Elektrik için jeneratörler veya güneş panelleri
Küçük mezheplerde altın, gümüş ve kağıt para şeklinde nakit
Taşınabilir radyo veya el telsizi gibi bir iletişim sistemi
Doğum belgeleri ve pasaportlar gibi temel belgeler
HANGİ 3 GIDADA HAYATTA KALABİLİRSİNİZ?
Çeşitli gıdalarda hayatta kalmak mümkündür; Ancak, yalnızca üç seçenek seçebildiyseniz, bunlar besin ve kalori içeriği yüksek olanlar olmalıdır. Tahıllar, kuruyemişler ve baklagiller, temel vitamin ve minerallerin yanı sıra iyi enerji kaynaklarıdır. Meyve ve sebzeler bağışıklığınızı artırabilecek antioksidanlar sağlar. Son olarak, süt veya peynir gibi süt ürünleri size sağlıklı kalmanız için gerekli proteini verebilir.
Çeşitli yiyeceklerde hayatta kalabilirsiniz, ancak yaşamı sürdürmek için özellikle önemli olan üç tane vardır:
Tahıllar-Vücudunuzun çalışmasını sağlamak için karbonhidrat ve enerji sağlarlar. Yulaf ezmesi, kinoa veya esmer pirinç gibi kompleks karbonhidratlar, bol miktarda besin ile uzun süreli enerji sağlar. Diğer tahıllar arasında buğday, arpa ve mısır bulunur.
Meyve ve sebzeler-Bunlar sizi sağlıklı ve enerjik tutmanıza yardımcı olan önemli vitamin ve mineraller içerir. Bazı örnekler elma, havuç, brokoli, portakal, muz, ıspanak vb.İçerir. Kuru meyveler antioksidanlar ve lifle doludur ve size harika bir enerji kaynağı sağlar.
Proteinli yiyecekler-Bunlar, kas kütlesi oluşturmaya yardımcı olmanın yanı sıra büyüme ve gelişme için gerekli olan sağlıklı yağlar, besinler ve vitaminler sağlar. Örnekler arasında balık, yumurta, mercimek, kuruyemiş, kümes hayvanları, soya peyniri, kuruyemiş ve tohumlar bulunur.
STOKLANACAK EN UCUZ GIDA MADDELERİ NELERDİR?
Aşağıdaki ürünler sadece uygun fiyatlı değil, aynı zamanda çok uzun bir raf ömrüne sahiptir. Çoğu da önemli beslenme sağlayabilir.
Pirinç
Çok amaçlı un (tam buğday unu biraz daha pahalı ama daha sağlıklı)
Şeker
Makarna
Makarna sosu
Konserve sebzeler
Konserve meyve
Ekmek
Gevrek
Yulaf ezmesi
Fasulyeler
Konserve et
Konserve çorba ve güveç
Konserve hindistan cevizi sütü
Mac ve peynir
Patlamış mısır
Granola barlar
Krakerler
Fıstık ezmesi
Bulyon küpleri
Bitkisel yağ
Salata sosları (özellikle toz halindeyse)
Baharatlar
Kabartma tozu ve kabartma tozu
Çay
Meyve suyu
Kahve
Süt tozu
Comentários