top of page
Yazarın fotoğrafıBAT-BulentTurgut

Önceden Hazır Olma / Tahliye Planı








Tahliye Planı


Bulunduğunuz şehir ne kadar tehlikeli ve zarar alma riski büyük olursa olsun mutlaka bir tahliye planı oluşturun. En kötü plan bile plansızlıktan iyidir. Zira büyük afetlerde genelde zamanında harekete geçmeme ve ne yapacağını bilememe yüzünden büyük zararlar meydana çıkar. İnsanların ekseriyeti kaderciliğe kendisini salar ve ölüp gideceğini düşünüp plan yapmanın gereksiz olduğuna dair kanaat geliştirir. Hâlbuki ölmeyip biçare kalmak çok daha kötüdür.


1. Bulunduğunuz yerden açık alana çıkın: İçinde bulunduğunuz binanın yıkılması durumunda enkazın yayılabileceği ortalama alanı belirleyin ve oraya en yakın açık alanı bulun. İlk gideceğiniz yer orasıdır.


2. Afet bölgesinden uzaklaşma: Afetin türüne, şiddetine, artçıl etkilerine göre sizin güvende olabileceğiniz ve ilk etkileri atlatabileceğiniz yeri belirleyin. İkinci aşamada gideceğiniz yer orasıdır.


3. Şehirden uzaklaşma: Afetin şiddeti büyükse derhal şehirden uzaklaşmanız gerekir. Zira doğalgaz hatlarının patlaması, su borularının patlaması, elektrik hatlarının güvensiz hale gelmesi, yakınlarda tüp satan yerlerin infilak etmesi, daha şiddetli etkilerin meydana gelmesi, tsunami oluşması gibi türlü kötü durumlar meydana çıkması ihtimali yüksektir.

11 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page