Lityum piller yüksek kapasiteleri ve yüksek döngü sayıları ile 10-15 yıllık enerji ihtiyacınızı karşılayabilir. Olağanüstü performansları vardır. Diğer pillere göre biraz pahalıdırlar. Ağırlık yönünden de epey varlar; 1 adeti 1.2 kg (1 kilo 200 gram) kadardır. Bu pillerin 20,000+ şarj döngüsü vardır. Yani en az 55 yıl boyunca kullanabilirsiniz.
Alibaba'da bir ürün değerlendirmesine bakalım: Orijinal Yinlong 66160 2.3V 40Ah lityum titanat LTO pil hücresi 6 adet bir lot. Eskiden yurtdışından bu ürünleri getirmede gümrükte sorun çıkartıyorlarmış. İçeriye sokmuyorlarmış. Ancak günümüzde yurtiçinde satanlar var. Gümrükteki konu hala geçerli mi bilmem.
Ulaşılabilirlik
Şu anda en kolay ulaşılabilen Yinlong firmasına ait LTO Bataryalardır. Alibaba üzerinden tanesini 1200 TL'ye kadar alabilmek mümkün. Çıkış voltajına ve Amper cinsinden değerine bakılmalı. Düşük voltaj ve amper değerlerine sahip olanlar alınmamalı. Türkiye'de 2-3 yer satıyor. Ancak bir yer normal fiyatının 2 misli istiyor, bir yer ise % 70 karla satıyor. Alibaba üzerinden sipariş ederseniz size 1 ayda gelir. Türkiye'den alırsanız 3-5 gün sonra.
Türkiye'de bu pilin satışını yapan yerler stokların azaldığını da söylüyorlar.
Açıkçası ben de bu pillerden 6 veya 12 adet almak istiyorum. Ancak diğer kamp malzemelerine para yetiştiremediğim için alamadım. Hayırsever bir arkadaşımız bana da hediye olarak alırsa çok mutlu olurum. Zamanımız maalesef az ve almamız gereken malzeme çok. Durumu müsait olan destekleme yaparsa elbetteki bizim de hareket alanımız genişler. bulentturgut@mail.ru
Parçalar ve Gereksinim
Bu piller 2,3 volt 30 Amper veya 40 Amper olarak türlerde satılmaktadır. Günlük kullandığınız birçok cihazın (laptop, telefon, tv, vs.) 12 volt çıkışı vardır. 12 volt elektrik elde etmek için 6 adet bu pile gereksiniminiz olur. Ayrıca Holder, BMS ve Busbar denilen parçalara da ihtiyacınız olur. Holder; pilleri bir arada tutan kutu yapısıdır. Busbar; pillerin kutup başlarını birbirine bağlayan parçadır. BMS; pillerin voltaj giriş çıkışlarını kontrol eden cihazdır ve kaç adet pil kullanacağınıza göre çeşitli büyüklüklerde olabilir.
https://www.solicell.com/product-page/bms-21s-lto-48-3v-nominal-şarj-deşarj-200a
https://www.solicell.com/product-page/soliholder-66160-6-takım-alt-ve-üst
https://www.solicell.com/product-page/busbar-solibus-lto-89x24x2-0
Verimlilik
Videoda Colombic (Faradaik) Verimlilik ( CE ) karşılaştırmasında FLA-Kurşun-Asit: %85 - 70 , SLA- AGM-Jel: % 95 , LiFePO4: %99 ve Li2TiO3: %85 olarak verilmiş ve Lityum Titanet için sonuç feci diye belirtilmiş. Fakat Elektrikli araç piyasası geliştikçe batarya konusunda da inanılmaz gelişmeler olacağı belli gibi.. 2012 yılından bu yana Lityum Titanet Piller konusunda oldukça fazla yatırım yapıldığını ve geliştirmeler olduğunu unutmayın.
Danışmanlık
Ne alacağınızı ve nasıl alacağınızı bilmiyorsanız, benim için de bu tür pillerden ve cihazlardan almanız karşılığında danışmanlık yapabilirim. Hatta tam bir solar sistemi kurmanıza da yardımcı olabilirim.
Ansiklopedik Bilgiler
Lityum titanat pil , Diğer lityum iyon pillerden daha hızlı şarj olma avantajına sahip bir şarj edilebilir pil türüdür. Titanate piller Mitsubishi'nin i-MiEV elektrikli taşıtında kullanılır ve Honda bunları EV-neo elektrikli bisikletinde ve Honda Jazz Fit EV'de kullanır. Büyük kapasiteli elektrikli otobüs projesi TOSA gibi toplu taşıma araçları, Titanate pillerin yüksek şarj kabiliyetini kullanarak otobüs duraklarında yolcu boşaltırken 15 saniye içinde bataryayı şarj edebilmektedir Bir lityum-titanat pil, karbon yerine anodunun yüzeyinde lityum-titanat nanokristaller kullanan değiştirilmiş bir lityum-iyon pildir. Bu, anotun gram başına yaklaşık 100 metrekarelik bir yüzey alanını verir; buna karşın, karbon için gram başına 3 metrekare, elektronların anot girip çıkabileceği yüzey alanı sağlar. Bu, hızlı şarj işlemini mümkün kılar ve gerektiğinde yüksek akımlar sağlar.
Lityum-titanatlı pillerin bir dezavantajı, geleneksel lityum-iyon pil teknolojilerinden (3.7 V'luk bir gerilime sahip) oranla daha düşük spesifik bir enerjiye yol açan daha düşük doğal voltaja (2.4 V) sahip olmalarıdır.
Lityum-titanatlı pillerin 177 Wh / L'ye kadar bir enerji yoğunluğuna sahip oldukları bildirilmiştir.
Markalar ve kullanımlar
Altairnano, çoğunlukla akülü elektrikli araçlar için "Nanosafe" hattının altında lityum titanatlı piller üretmektedir. Altairnano pillerini kullanmayı planlayan bazı araç üreticileri, bunları elektrikli spor araçlarında bulunan Lightning GT, hepsi-elektrikli bir spor otomobil, Phoenix Motorcars ve tüm-elektrikli Proterra için kullanmayı planlayan EcoRide BE35 araç, hafif bir 35 metrelik otobüsdür.
Altairnano ayrıca elektrikli şebeke yardımcı hizmetleri ve çeşitli askeri uygulamalarda lityum-titanat enerji depolama sistemleri dağıttı.
Leclanché 1909'da kurulmuş bir İsviçre batarya üreticisidir. 2006 yılında Bullith AG'nin (Almanya) satın alınmasıyla Almanya'da bir Li-Ion üretim hattı kuruldu. 2014 yılında "TiBox" piyasaya sürüldü. "TiBox" un güç içeriği, 20.000 devir ile 3.2kWh'dir.
Toshiba, Süper Şarjlı İyon Pili (SCiB) olarak adlandırılan bir lityum-titanate pil çıkardı. Pil, yalnızca 10 dakika içinde% 90 şarj kapasitesi sunacak şekilde tasarlanmıştır.
SCiB pilleri Schwinn Tailwind elektrikli bisikletin içinde kullanılır. Toshiba ayrıca bir prototip dizüstü bilgisayar pili olarak kullanımını gösterdi. Mitsubishi'nin i-MiEV ve Minicab MiEV elektrikli taşıtlarında Toshiba SCiB piller de kullanılıyor ve Honda bunları 2012 yılının yaz aylarında başlattığı EV-neo elektrikli bisiklet ve Fit EV modelinde kullanıyor.
Seiko, yakın zamandaki Kinetic (otomatik quartz) kol saatinde lityum titanat pilleri kullanıyor. Daha önce Kinetik saatler enerji depolamak için bir kapasitör kullandı, ancak pil daha büyük kapasite ve daha uzun hizmet ömrü verir. Kapasitesi nihayetinde kabul edilemez bir seviyeye indiğinde, bir teknisyen tarafından kolaylıkla değiştirilebilir. YABO Power Technology, 2012 yılında lithium titanate bataryayı piyasaya sürdü. Standart model YB-LITE2344 2.4V / 15Ah pil, elektrikli araç ve enerji depolama sistemlerinde kullanıldı.
https://tr.wikipedia.org/wiki/Lityum_titanat_pil
Açıklama
Bugün Lityum Demir Fosfat (LiFePO4) akülere bakarken, Lityum Titanat LTO 66160 hücrelere denk geldim. Şu an için tüm elimizdeki ulaşılabilir batarya/pil/akü çeşidine göre, fiyatı hariç verdiği güç ve kullanım ömrü olarak en iyisi gibi duruyor. Perfomans kg başına LiFePO4'tan biraz daha düşük görünse de, 10C (kapasitesinin 10 katı) şarj ve ve 15C'ye kadar deşarj akımı ile sınırları alt üst ediyor. Gördüğüm kadar akü lobisi mi yoksa başka sebeplerden midir ithaline baskı uygulanıyor, yurda girişine izin verilmiyor! Bu konuda bilgi ve görüşünüz nedir?
Solar sistemde paneli fazla alsan, aküyü belli bir akımdan (onda birine kadar) fazla şarj edemiyorsun. Üstelik o da belirli saatlerde yapılabiliyor. Fazla akü fazla para, MPPT şarj cihazıyla saat aralığını artırmak yine fazla para demek. Bu tür akülerde parayı başta fazla verip yıllarca geniş yelpazede güneşten Allah ne verdiyse yararlanmak mümkün.