Radyo / Telsiz, radyo dalgalarını kullanarak sinyal verme ve iletişim kurma teknolojisidir. Radyo dalgaları, 30 hertz (Hz) ile 300 gigahertz (GHz) arasındaki frekansınelektromanyetik dalgalarıdır. Dalgaları yayan bir antene bağlı bir verici adı verilen ve bir radyo alıcısına bağlı başka bir anten tarafından alınan elektronik bir cihaz tarafından üretilirler. Radyo, modern teknolojide, radyo iletişimi, radar, radyo navigasyonu, uzaktan kumanda, uzaktan algılama ve diğer uygulamalarda çok yaygın olarak kullanılmaktadır.
Teknoloji
Radyo dalgaları, hızlanmaya maruz kalan elektrik yükleri tarafından yayılır. Anten adı verilen bir metal iletkende ileri geri akan elektronlardan oluşan zamanla değişen elektrik akımları tarafından yapay olarak üretilirler.
Radyo dalgaları vakumda ışık hızında hareket eder.
Radyo dalgaları, kızılötesi, görünür ışık, ultraviyole, X-ışınları ve gama ışınlarının yanı sıra diğer elektromanyetik dalga türleri de bilgi taşıyabilir ve iletişim için kullanılabilir. Telekomünikasyon için radyo dalgalarının yaygın kullanımı, esas olarak büyük dalga boylarından kaynaklanan arzu edilen yayılma özelliklerinden kaynaklanmaktadır.
Radyo İletişimi Telsiz haberleşme sistemlerinde bilgi, radyo dalgaları kullanılarak uzayda taşınır. Gönderim sonunda, gönderilecek bilgiler bir tür dönüştürücü tarafından modülasyon sinyali adı verilen zamana göre değişen bir elektrik sinyaline dönüştürülür.
Alıcıda, radyo dalgası, alıcı antende, verici antendeki akımın daha zayıf bir kopyası olan küçük bir salınım voltajını indükler.
Birçok vericiden gelen radyo dalgaları, birbirine müdahale etmeden aynı anda havadan geçer, çünkü her vericinin radyo dalgaları farklı bir hızda salınır, başka bir deyişle, her vericinin hertz (Hz), kilohertz (kHz), megahertz (MHz) veya gigahertz (GHz)cinsinden ölçülen farklı bir frekansı vardır.. Alıcı anten tipik olarak birçok vericinin radyo sinyallerini alır. Alıcı, anten tarafından alınan tüm sinyallerden istenen radyo sinyalini seçmek ve diğerlerini reddetmek için ayarlanmış devreler kullanır. Aayarlı devre (rezonans devresi veya tank devresi olarak da adlandırılır), bir ayar çatalına benzer şekilde bir rezonatör gibi davranır.
ITU frekans bantları
ITU, radyo spektrumunu keyfi olarak, her biri on (10 n) metrelik bir güç olan bir dalga boyunda başlayan, onluk bir gücün 3 katı karşılık gelen frekansa sahip ve her biri on yıllık bir frekansı veya dalga boyunu kapsayan 12 banda böler. Bu grupların her birinin geleneksel bir adı vardır:
İki yönlü sesli iletişim
- Cep telefonu, hücresel baz istasyonunda (hücre kulesi) yerel bir antenle değiştirilen radyo sinyalleriyle telefon şebekesine bağlanan taşınabilir bir kablosuz telefondur.[19] Sağlayıcının kapsadığı hizmet alanı, her biri ayrı bir baz istasyonu anteni ve çok kanallı alıcı-verici tarafından sunulan "hücreler" adı verilen küçük coğrafi alanlara ayrılmıştır.
- Kara mobil telsiz sistemi-VHF veya UHF bandında çalışan ve lisanssız kullanılabilen kısa menzilli mobil veya taşınabilir yarı çift yönlü telsiz alıcı-vericileri. Genellikle araçlara monte edilirler, mobil üniteler sabit bir baz istasyonunda bir görevli ile iletişim kurar. Ayrılmış frekanslara sahip özel sistemler ilk müdahale hizmetleri tarafından kullanılır; polis, itfaiye, ambulans ve acil servisler ve diğer devlet hizmetleri. Diğer sistemler taksi ve teslimat hizmetleri gibi ticari firmalar tarafından kullanılmak üzere yapılır. VHF sistemleri 30-50 MHz ve 150-172 MHz aralığında kanallar kullanır. UHF sistemleri 450-470 MHz bandını ve bazı bölgelerde 470-512 MHz aralığını kullanır. Genel olarak, VHF sistemleri uhf'den daha uzun bir menzile sahiptir, ancak daha uzun antenler gerektirir. AM veya FM modülasyonu esas olarak kullanılır, ancak DMR gibi dijital sistemler tanıtılmaktadır. Yayılan güç genellikle 4 watt ile sınırlıdır.
Radyo İletişim Teknolojisi Türleri
Radyo, tipik olarak kısa kablosuz ağlar veya uzun mesafeler üzerinden sinyalleri iletmek için kullanılan son derece düşük enerjili bir elektromanyetik radyasyon türüdür. Bu teknoloji 20. yüzyılın başlarına kadar uzanıyor ve ilk olarak Amerika Birleşik Devletleri Donanması tarafından kullanılmaya başlandı. Radyo dalgaları ile bilgi aktarımı ilk olarak anten sistemleri kullanılarak mümkün olmuş ve daha sonra dönemin radyolarında geliştirilmiştir. İkinci Dünya Savaşı'na kadar radyo iletişimi gerçekten kalkmaya başlamamıştı.
İkinci Dünya Savaşı sırasında, dünyanın dört bir yanındaki radyo operatörleri, dünyanın yörüngesindeki uydulardan duyulabilecek kadar güçlü yayınlar göndermeyi başardılar. Bu dünya çapında yayın çabalarının bir sonucu olarak, Radyo, başka yollarla haber alamadıkları bölgelerdeki insanlara haber ve bilgi sağlamaya yardımcı oldu. Bugün radyo hemen hemen her amaç için kullanılabilir ve dünya çapında işletmeler ve bireyler tarafından daha yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu yazıda, tarih boyunca kullanılan bazı Radyo vericilerine bakacağız.
İlk radyo vericisi, bugün yayın endüstrisinde lider olan RCA tarafından icat edildi. Lisanslarını 1937'de FCC'DEN aldılar ve her biri sadece bir kuruş için iki radyo dalgası ileten biri de dahil olmak üzere birçok farklı radyoyu başarıyla satabildiler. Yıllar boyunca farklı radyolar geliştirildi ve vericiler, alıcılar ve modemler gibi bazı ek özellikler içeriyordu. Günümüzde kullanılan en popüler ve yaygın radyo dalgası türlerinin çoğu şunlardır:
Amatör (Ham) Radyo. Ham radyo muhtemelen bir uçaktan sinyal alacak kadar güçlü, ancak diğer iletişim cihazlarından paraziti önleyecek kadar zayıf bir radyo yapmak isteyen biri tarafından icat edildi. Bugün, özellikle Bilişim Teknolojileri Kurumu tarafından yapılanlar olmak üzere jambon radyoları olarak kategorize edilen birçok farklı radyo var. Jambon telsizleri, diğer jambon telsizlerinden ve ayrıca cep telefonları ve dizüstü bilgisayarlar gibi diğer kablosuz cihazlardan bilgi alabilir ve gönderilebilir.
Anten Radyosu. Bu tür bir radyo genellikle polis departmanları tarafından kendi yetki alanları dışındaki biriyle iletişim kurmak istediklerinde kullanılır ve öncelikle acil durumlar, hava koşulları ve tehlike iletişimi için kullanılır. Anten radyoları, yalnızca alıcı radyolar, tarayıcı radyoları ve netbook'lar gibi diğer adlarla da bilinir.
Kısa Dalga Radyo. Kısa dalga radyo iletişimi, radyo dalgalarını sabit bir noktadan taşınabilir bir cihaza alıp iletebilen iletişimlerdir. ‘Kısa dalga ' terimi genellikle yalnızca bu tür radyoları tanımlamak için kullanılır. Kısa dalga telsizlerinin en eski biçimleri, sabit bir araca monte edilmiş basit bir vericiden yapılmıştır. Günümüz kısa dalga radyoları öncekilerden çok daha küçüktür ve genellikle bir dizüstü bilgisayarda taşınır. İletişim için kullanılan birkaç farklı kısa dalga türü vardır, ancak bu türlerin tümü belirli durumlarda eşit derecede etkili değildir.
Telsiz Türleri
Doğada oldukça işimize yarayacak iletişim cihazlarından biriside telsizdir. Telsiz haberleşmesi elektromanyetik dalgalar yardımıyla sesin bir noktadan diğerine gönderilmesi işlemidir. Telsizlerin beli başlı avantajları olarak cep telefonları gibi kapsama alanı sorunu olmamasını, ve kullanım ücretinin bulunmamasını sayabiliriz.
Yukarıdaki tanımda da belirttiğimiz üzere telsiz haberleşmesi elektromanyetik dalgaların yayılımı üzerine dayanır. Bu sebeple telsizleri kullandıkları frekans aralığına göre üçe ayırabiliriz.
- HF Telsizler (3-30Mhz)
- VHF Telsizler (30-300Mhz)
- UHF Telsizler (300-3GHhz)
- Dual Bant Telsizler (2 Bantlı) - Quad Bant Telsizler (4 Bantlı)
- Tarama aralığı düşük: 1-5 w - Tarama aralığı orta: 5-10 w - Tarama aralığı yüksek: 10 w üzeri
Yansıyarak ilerlerler. Bu sebeple HF telsizlerle çok uzak mesafelerle görüşme yapmak mümkündür. Radyo amatörleri HF telsizler üzerinden dünyanın çeşitli ülkelerindeki diğer radyo amatörleri ile rahatlıkla konuşabilmektedirler. HF telsizler kullandıkları frekans dolayısı ile büyük antenlere sahiptirler.Genellikle 20W ve üzeri çıkış gücüne sahip oldukları için de büyük telsizlerdir.
VHF ve UHF telsizler ise en yaygın olarak kullanılan telsizlerdir. Bu telsizler yüksek frekans kullanmaları sebebi ile düşük anten boylarına sahiptirler. Bu sebeple el telsiz modelleri mevcuttur. Aynı zamanda HF telsizlere göre çok daha iyi ses kalitesine sahiptirler. VHF ve UHF telsizlerde elektromanyetik dalgalar HF telsizlerin aksine yansıyarak değil, doğrudan yayılarak ilerlerler. Bu sebeple mesafeleri HF telsizler kadar uzun değildir.
Telsiz üzerinden iki şekilde haberleşme yapılabilir :
- Simplex haberleşme
- Röleli haberleşme
Simplex haberleşmede iki telsiz, arada aktarıcı telsizlerin yardımı olmaksızın doğrudan birbirleri ile haberleşirler. Röle imkanı olmadığı durumlarda genellikle kullanılan yöntem simplex haberleşmedir. Röleli haberleşmeye VHF/UHF telsizlerle daha uzak mesafelerle haberleşme yapılacağı zaman ihtiyaç duyulmaktadır. Röle istasyonu bölgeye hakim yüksek bir tepeye konur. Röle telsizinin görevi bir frekansta aldığı yayınları başka bir frekansta aktarmaktır. Genellikle yüksek çıkış gücüne sahiptirler. Böylece küçük bir el telsizi ile röle kanalında yayın yaptığımızda, simplex kanalda bizi duyamayacak kadar uzakta olan başka bir telsize ulaşmak mümkündür. Röle telsiz setinde iki adet telsiz bulunur. Bunlardan bir tanesi alma görevini yapar. Diğeri ise aldığı yayını gönderme görevini üstlenir.
Cross Repeater (Çapraz Tekrarlayıcı)
Bir Bandın frekansından aldığı sinyali , diğer bir bandın bir frekansına aktarmak için kullanılan cihazların fonksiyonlarına verilen isimdir. Yani Bir El telsizinde veya Mobil Telsizde CROSS özelliği var ise El Telsizinde Dual band anten mevcut ve Mobil Telsiz Dual Band antene bağlı ise cihazın içindeki DUPLEXER ile ayarlanmış bir frekanstan aldığı görüşmeyi 1 saniye gecikme ile diğer bandın ayarlı frekansında TX Yapar. Bu özellik çok işe yarar bir özelliktir. El Telsizi ile, Mobil Telsiz ile veya Sabit Telsiz ile kilometrelerce uzaktan alınan bir görüşmeye sizin de cevap verebilme imkanınız doğar. Sağlıklı olarak görüşebilmek için CROSS yapılan cihazların adedini bilmek
ve onların arasındaki zaman farkını bulmak için MANDALA BASTIKTAN 1 saniye sonra konuşmaya başlamak en iyisidir.
Nasıl bir telsiz almalıyız?
Alabileceğimiz telsizleri iki tipe ayırabiliriz. Bunlardan birincisi kullanım için herhangi bir ruhsat, lisans gerektirmeyen telsizlerdir. Bu tip telsizlere PMR (Private Mobile Radio), FRS FRS (Family Radio Service) telsizlerde denir. Bu telsizler max. 500mW çıkış gücüne sahiptirler. Görüşme mesafesi arazi şartlarına çok bağlı olup tipik olarak 1- 1.5km menzile, açık bir alanda 3km menzile kadar görüşebilmektedirler. Bu tip telsizlerden artık Türkiye'de de rahatça bulunabilmektedir.
Bunlardan biri de ASELSAN PMR telsizleridir. Ayrıca ICOM, Motorola, Yaesu gibi firmalarında FRS telsizleri mevcuttur.
Diğer alternatif ise daha yüksek çıkış gücüne sahip olan profesyonel telsizlerdir. Bu tipte oldukça değişik türde ürünler mevcuttur. El telsizleri genellikle 5W çıkış gücüne sahip olup arazi şartlarına bağlı olmak üzere tipik olarak 3-5 km menzile sahiptirler. Sadece UHF veya sadece VHF modelleri dışında dual band VHF/UHF telsizler de mevcuttur. Dual band telsizler her iki bantta da haberleşebildiği için tek bant kullanan telsizler ile karşılıklı haberleşebilmesi açısından oldukça avantajlıdır. Bazı modellerde VOX (Voice Activated Transmission) yani konuşma ile otomatik olarak göndermeye geçme özelliği mevcuttur. Bu özellikle ellerimizi kullanma gereksinimi olduğu durumlarda ve telsizle konuşmamız gerektiğinde işe yarayan bir özelliktir.Yine bazı el telsizleri, düşme, yağmur gibi koşullara karşı dayanıklıdır.
Aşağıda çeşitli telsiz markaları ile ilgili bilgiler mevcuttur :
YAESU
MOTOROLA
ICOM
KENWOOD BAEFONG TYT ASELSAN
Türkiye'de bu tip telsizleri satın alabilmek ve kullanabilmek için Telekomüniskasyon Kurumu'ndan izin ve ruhsat almak gerekmektedir. Bu izinlere dernek, firma vs. olarak başvurulabilmekte, ya da Amatör Telsizcilik Belgesi alarak bireysel olarak da başvurulabilmektedir
Radyo amatörü kime denir?
Radyo amatörü hiç bir maddi ve siyasi çıkar gözetmeksizin ve milli güvenlik gereklerine mutlaka bağlı kalmak şartıyla sadece kişisel istek ve çaba ile radyo tekniği alanında kendisini yetiştirmek amacıyla çalışan gerçek kişilerdir. (7 Nisan 1983 gün ve 2813 sayılı Telsiz Kanunu Madde 12) Türkiye'de amatör telsizcilik oldukça geniş bir alana yayılmış durumdadır. Bir çok ilimizde amatör telsizciler bulunmakta, bu amatörler bulundukları bölgelerde amatör röleler kurmaktadırlar. Radyo amatörleri acil durum ve doğal afetlerde haberleşme alt yapıları ile Sivil Savunma'ya destek vermektedir.
Amatör telsizcilik sınavları her yıl iki defa Nisan ve Ekim aylarında Telekomünikasyon Kurumu tarafından yapılır.
Bu konuda aşağıdaki linkten daha detaylı bilgi alınabilir :
Türkiye Radyo Amatörleri Cemiyeti
http://www.trac.org.tr/imtihan.htm
Değerlendirme
Kullanım yüzdesi ve onları bulabileceğiniz alanlar gibi kullanım olasılıklarında farklılık gösteren radyolar düşünüyordum. Örneğin, bir telsizin kötü bir menzile ancak birkaç kanal seçme seçeneğiyle kasaba ve şehirlerde iyi çalışabilecek uzun pil süresine sahip bir bütçe çeşitliliği olabilir. Böylece, aynı kanal açıksa ve kapsama alanı içindeyseniz, aynı radyoya sahip kişiler sizi duyabilir.
Bulabileceğiniz daha iyi radyo türleri, frekanslarda ve daha uzun menzillerde yayın yapıyor olacaktır.
Tüm telsizlerin de etkili alanları ve menzilleri içinde olacaktır, Alıcınız maksimum menzile yakınsa, statikten ayrılmaya başlar. Telsiz tipine bağlı olarak çevrenin menzil üzerinde etkileri olacaktır. Ormanın olmadığı yüksek bir noktada olmak, size maksimum menzile yakın neredeyse hiç statik vermez (yani alıcınız da bu koşulları karşılıyorsa).
Ayrıca, daha yüksek seviyeli telsizlerden bazıları, menzillerinde büyük bir artış sağlamak için bir radyo kulesine bağlanabilme yeteneğine sahip olmalıdır.
Yani şöyle bir şey:
1. Katman:
Berbat telsiz: Menzil 300-400 metre (etkili alan 300) olabilir, ancak ormanlarda veya kentsel çevrede olumsuz bir etkisi yoktur.
1 envanter yuvası ve 2 AA pil alır.
2. Katman:
Pahalı Telsiz: Menzil 2 km kadar. Frekansları (yukarıda bağladığım Walkie Talkie gönderisi gibi bir şey) kullanarak, menzil içinde aynı Hz'ye sahip 2 kişinin birbirini duyacağı, Hz'leri biraz kapalıysa yalnızca statik veya diğer oyuncuların konuşmalarını duyacakları anlamına gelir. uzaklara gitmiş gibi ayrılmak. Tüm frekanslarda yayın yapma seçeneğine sahiptir, ancak bu yalnızca bir gönderme işlevidir. Yine de bir frekansı seçip aynı anda yayınlayabilirsiniz.
1 envanter yuvası ve 4 AA pil alır.
3. Katman:
Bağlanabilir radyo: Kendi başına 5 km menzil veya buna benzer bir şey. Frekanslı T2 talkie ile aynı sisteme sahiptir. Menzili büyük ölçüde artırmak için bir radyo kulesine bağlanabilir.
"Geri bildirim isteyen bazı özellik fikirleri" yazısının devreye girdiği yer burasıdır. Telsizin kendisi 2 güç kaynağı tarafından çalıştırılabilir. Ya pillerle (çok fazla tüketir ama yine de yönetilebilir) ya da yakıtla çalışan portatif jeneratörle.
1 veya 2 envanter yuvası kaplar (emin değilim) ve 8 adet AA pil kullanır.
4. Katman:
Monte Edilebilir Telsiz: Menzil 15 km. Frekans T2 ve T3 olarak çalıştırılır. Sadece bir jeneratör tarafından çalıştırılabilir. Bir Radyo kulesine bağlanabilir. Kullanılabilmesi için aşağıya monte edilmesi ve bir jeneratöre bağlanması gerekir.
2 veya 3 envanter yuvası kaplar.
Telsiz kuleleri: Bir telsiz kulesini kullanmak için T3 veya T4 telsiziniz ve yakıtla dolu bir jeneratörünüz olması gerekir. Jeneratörle radyo kulesini çalıştırmanız ve ardından radyoyu bağlamanız gerekecek. Jeneratör, gerekirse hem kuleye hem de radyoya güç verebilmelidir. 2 radyo kulesi monte ederseniz, en azından birbirlerine net bir şekilde iletebileceklerini düşünüyordum (yani, birbirlerinin "yanında" iseler ve değillerse). haritanın diğer tarafında).
Telsiz bakılabilecek websiteler
Her şeyi bize sormanıza gerek yoktur. Araştırma yaparak birçok bilgiye ulaşabilirsiniz. Telsiz satan firmalara başvurarak ta bilgi alabilirsiniz. Sizin bütçenizi ve ihtiyacınızı ben bilemem. Aşağıdaki web adresleri size kolaylık olsun diye verilmiştir, tavsiye niteliğinde değildir. Buralarda bulduğunuz telsizleri e-ticaret sitelerinde veya lokal telsiz satış dükkanlarında daha ucuza da bulabilirsiniz.