Malumunuz üzere elektrik ve internet kesintileri kapıda. Bunun için değişik bütçe aralıklarına göre ürünler mevcut. İsteyen bu yazıya bakarak kendisine uygun bir seçim yapabilir.
Alacağınız sistemi seçmeden önce hangi tür cihazlarınızı bağlayacağınızı ve/veya şarj edeceğinizi belirlemelisiniz. Watt cinsinden günlük tüketiminizi bilmelisiniz. Yoğun elektrik çeken mutfak aletleri, saç kurutma makinesi, beyaz eşya gibi aletler şebeke elektriği dışındaki sistemlerle çalıştırılmaz.
Ne olur? Elektrik elde etmek için kullandığınız sistem depoladığı elektriği hızla tükettiği gibi sisteminiz aşırı ısınıp yanar. O yüzden sadece 7v veya 12v gibi ledli ampulleri çalıştırmayı, cep telefonu ve laptop şarjını, 12 volt çıkışlı led tv çalıştırmayı, vs. düşünmelisiniz.
Yedek Enerji Sistemlerinin günlük elektriğinizi karşılamak için değil, sizin temel ihtiyaçlarınızı gidermek üzere üretildiklerini unutmayın. 120,000, 300,000 TL gibi rakamlar ödeyebilecek olanlar tabi ki bütün evlerini ve işyerlerini elektriksiz bırakmayacak büyük sistemler kurabilirler. Ancak onların dahi çok sıcak havalarda çok çalıştırıldıkları zaman aşırı ısınacaklarını unutmayın.
I. Solar Sistemler:
Kamp ve normal bir ev için solar sistem olarak 320w, 480 w, 600 w paketlerden öneririm. Daha büyük ihtiyaçlarınız varsa 1 kw ve üstü de var ancak parası da ona göre artıyor. Yüksek devirli ve yüksek elektrik çeken cihazları bunlarla çalıştıramazsınız.
Bir de kullanacağınız sistemin çekim gücü watt cinsinden ne ise ona göre paket almanız gerekir. Ona dikkat edin. 1000 watt elektrik çeken bir cihaz ya da sistem çalıştırmak istiyorsanız 1000 wattan büyük bir solar sistem almanız şart. 1,5 veya 2 kw bir sistem almak mantıklı ve ölçülü olanıdır.
Solar elektrik sistemleri çok daha iyi ve çeşit çeşit. Solar sistemlerin ağırlığını daha ziyade kullanılan akü sayısı belirler. 1 adet akü 3-5 kg olabilir.
Bunlardan biraz bahsedeyim:
1. Taşınmaz Sistemler: Ağırlığı 20 kg'ın üstünde olan ve 2kw+ solar sistemler böyledir. Ancak pickup arabanın arkasında filan taşıyabilirsiniz.
Örnek ürünler:
https://urun.n11.com/tam-sinus-inverter/solar-balkon-paketi-2000-watt-elektrik-faturasina-son-P543210541
https://www.trendyol.com/matech/3-kw-solar-paket-sistem-3000w-gun-p-99731555
https://www.trendyol.com/lexron/6000-watt-gunes-paneli-hazir-solar-paketi-tv-buzdolabi-camasir-makinesi-aydinlatma-p-186895759
2. Taşınır / Portatif Sistemler: Çok basit ürünlerden komplike sistemlere kadar türleri vardır. Genelde 2 kw ve altı ürünlerdir. 15-20 kg'a kadar ağırlıkları olabilir.
Örnek ürünler:
https://www.n11.com/urun/solar-jenerator-tasinabilir-10-wgunes-enerjisiyle-sarj-4064664?magaza=nusaelektrikelektron
https://www.n11.com/urun/12-volt-240-watt-solar-aydinlatma-ve-telefon-sarj-sistemi3lambal-4064323?magaza=sayginlarelektronik
https://www.hepsiburada.com/yopigo-dat-gunes-enerjili-sarjli-aydinlatma-cihazi-dat-at-999-p-hbv00000393pa
https://www.n11.com/urun/kolay-tasinabilir-yeni-nesil-canta-seklinde-guc-kaynagi-300-w-acd-4064540?magaza=netpazarim
Solar sistemler 2 ana kategoriye ayrılır:
12 volt çıkışlı: Elektrik enerjisi kontrolörü cihazın üstünde bulunan USB girişlerinden elektrik alabilirsiniz.
12 volt ve 220 volt çıkışlı: Elektrik enerjisi kontrolörü cihazın üstünde bulunan USB girişlerinden ve sinüs dalgalarını düzenleyip AC-DC yani 12 volt aküdeki enerjiyi 220 volt şebeke elektriğine çeviren Invertör sayesinde elektrik alabilirsiniz. İnvertör alacağınız zaman şuna dikkat edin; sisteminizden kaç watt elektrik almayı istiyorsanız, o rakamdan daha büyük bir İnvertör alın.
Elektrik elde etmede kullanılan akü adeti ve akülerin türleri çok önemlidir:
1. Kuru aküler
2. Jel aküler: Cycle aküler (7000+ Cyyle olanlardan alın), Deep Cycle aküler (bunlar daha iyi ve ani deşarjların önüne geçen sistemi var)
3. Lityum pilli aküler
Solar paneller de temel olarak ikiye ayrılır:
1. Monokristal panel: Gölgeli havada bile Güneş ışığı alır.
2. Polikristal panel: Sadece Güneş'in tepede olduğu zamanlarda 5-6 saatlik döngüde verimli ışık alır.
II. Jeneratörler:
Jeneratör almayı düşünenler var ama onu almaktan ziyade masrafını düşünmelisiniz. Jeneratörün bakımı da ayrıca masraf. 5-6 saat elektrik için 400-500 TL mazot/benzin parası ödersiniz.
1. Benzinli jeneratörler
2. Mazotlu jeneratörler
Jeneratörlerle akü veya UPS kombine halde çalıştıran sistemler de vardır.
III. UPS / KGK:
UPS yani Kesintisiz Güç Kaynakları da bir alternatiftir. Ancak genelde ev ihtiyaçlarını karşılayabilecek boyutta olanlar 2 kw ve üzeridir. Bunlar da aşırı ağırdır ve pahalıdır. Çekecekleri elektriği ve bakım masraflarını da unutmayın.
Uyarı: Bu yazıda örnek gösterilen ürünler tavsiye ediliyor anlamına gelmez. Kendi araştırmanızı kendiniz yapacaksınız. Bunlar büyüklük ve tür açıklamalarına örnek olarak gösterilmiştir. Biz enerji sistemleri satıcısı ya da aracısı değiliz. Biz bu tür sistemlere dair danışmanlık veren insanlar da değiliz.